ODLUKA NA PREDSJEDNIŠTVU

Beljak: U roku od 30 dana, sazvat ću izbornu skupštinu HSS-a

20.10.2016 u 23:35

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak najavio je u četvrtak navečer da će sazvati Izbornu glavnu skupštinu stranke u statutarnom roku od 30 dana, od 17. listopada kada je predsjednik zagrebačke organizacije i kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić predao 286 potpisa članova Glavne skupštine koji traže sazivanje izborne glavne skupštine stranke u što skorijem roku

Beljak je istaknuo i kako Nadzorni odbor stranke mora provjeriti tih 286 potpisa. 'A kada će Izborna glavna skupština biti održana, to će odlučiti Predsjedništvo stranke', rekao je Beljak u četvrtak navečer Hini nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Beljak je u kratkoj izjavi kazao da su na večerašnjoj sjednici Predsjedništva raspravljali o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Istaknuo je kako imaju problema u određenim organizacijama koje su dobile rok da se izjasne o nekim pogreškama koje čine u odnosu na Statut HSS-a.

Na pitanje koje su to organizacije, te je li među njima i organizacija grada Zagreba čiji je predsjednik i kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić izrazio bojazan da bi tu oganizaciju Predsjedništvo moglo raspustiti, Beljak je rekao da su to interne stvari i da o tome ne bi govorio do odluke Predsjedništva HSS-a, koje će odlučiti što će biti s tim organizacijama.

Nepravilnosti utvrđene u dvije organizacije HSS-a

'One su dobile rok od nekoliko dana da se izjasne o nepravilnostima koje su utvrđene', rekao je Beljak. Istaknuo je da je riječ o dvije organizacije HSS-a, ali ih nije htio imenovati.

Tih 286 potpisa članova Glavne skupštine koji u što skorijem roku traže sazivanje Izborne glavne skupštine stranke, predao je 17. listopada u Središnjicu HSS-a predsjednik zagrebačke organizacije stranke Nenad Matić. On je tada kazao da je potpise predao dan ranije nego što je najavio da će ih predati kako bi preduhitrio da možda bude suspendiran ili da ne bio raspušten zagrebački HSS, nad kojim upravo traje nadzor, čije je provođenje naredio predsjednik HSS-a. Rekao je kako nakon predaje potpisa očekuje da po tradiciji HSS-a, Glavna izborna skupština stranke bude sredinom prosinca, u subotu 17. prosinca, prije Dana HSS-a, 22. prosinca, kao što je uvijek i bila.

Prema Statutu HSS-a, Glavnu skupštinu saziva predsjednik HSS-a, po odluci Predsjedništva. Predsjednik je dužan sazvati Glavnu skupštinu kada to zahtijeva Glavni odbor, sedam županijskih organizacija, ili trećina članova Glavne skupštine. Ako predsjednik ne sazove Skupštinu u roku od mjesec dana od zahtjeva, može je sazvati predsjednik Nadzornog odbora. Izborna Glavna skupština se inače po Statutu održava u roku od 180 dana od provedenih izbora.