SUMNJA U SALMONELU

Tolušić povlači jaja iz Poljske s hrvatskog tržišta

20.10.2016 u 23:49

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u četvrtak da se s tržišta povlače svježa jaja iz Poljske za koja se sumnja da su izvor salmonele

'Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske', stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako se ističe u priopćenju, zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda, sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra 'PL 30225901 WE', subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ZYLICE 35a, 63-900 Rawicz, koja na hrvatsko tržište stavlja Mesna industrija braće Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac.

'Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode', napominje se u priopćenju.

Sumnjiva jaja više nisu u prodaji

Mesna industrija braće Pivac priopćila je da su u četvrtak povučena s hrvatskog tržišta jaja iz Poljske za koja postoji sumnja da su u nekim članicama EU izvor trovanja salmonelom.

Do sada obavljene četiri analize na velikom broju uzoraka jaja proizvođača čiji proizvod je povučen niti u jednom slučaju nisu izolirale salmonelu. No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, zbog sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje i bit će vraćen proizvođaču ili uništen, ističe se.

Pozivamo sve kupce koji su kupili ta jaja i možda ih još imaju, da ih vrate na prodajno mjesto i bit će im vraćen novac bez predočenja računa, kaže se u priopćenju Industrije Pivac.