OBLJETNICA PROSVJEDA

Glogoški: Opraštam svima, ali jedno je bilo neoprostivo...

20.10.2016 u 21:41

Bionic
Reading

Hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata svečano su obilježili su u četvrtak u nazočnosti ministra branitelja Tome Medveda drugu obljetnicu početka 555 dana dugog prosvjeda, a na svečanosti je otkrivena i nova ploča s imenom ministarstva, koje se sada zove Ministarstvo hrvatskih branitelja

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u šatoru ispred Ministarstva branitelja i predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Prve skupine Đuro Glogoški na svečanosti je rekao je kako su branitelji prosvjedovali jer su bili nezadovoljni odnosom tadašnje Vlade i institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Zbog toga su tražili smjenu tadašnjeg ministra Predraga Matića i dvoje njegovih bliskih suradnika

Naši političari nisu iskoristili priliku u zadnjih 20 godina i nisu učinili ono za što su mnogi dali svoje živote i zdravlje, nisu vodili računa o narodu i državi, već samo o svojim interesima, ustvrdio je. Kada smo započeli prosvjed nismo računali da ćemo provesti 555 dana kako bi netko prepoznao zbog čega prosvjedujemo, rekao je Glogoški.

Istaknuo je kako oprašta svima što se dogodilo tijekom prosvjeda ali da ne može oprostiti 28. svibnja prošle godine, kada je na Trgu svetog Marka na hrvatske branitelje poslana policija.

Htjeli priznati ili ne, vrijeme će pokazati, s početkom prosvjeda branitelja počela je i promjena u našoj zemlji, rekao je. Svjedoci smo u ovom trenutku da ipak dolazi do nekih promjena do kojih, svjesni smo, neće doći preko noći. Za mnoge je već kasno, ali učinimo nešto za one koji su živi, rekao je.

Za razliku od ranije, postoji dijalog, rekao je i dodao kako vjeruje da će nova vlada imati razumijevanja za zakonske promjene na kojima su radili zadnjih šest mjeseci.

Znamo tko je agresor, ali učinit ćemo sve da što bude trebalo da se nađu nestali

Naša je obveza da se ne zaborave one koji više nisu s nama, da se ne zaborave obitelji zatočenih i nestalih branitelja. Mi znamo tko je agresor i nikada nećemo dozvoliti da se izjednači žrtva s njim, ali mi hrvatski branitelji učiniti ćemo sve što bude trebalo da pomognemo obiteljima nestalih branitelja, rekao je. Istaknuo je da je jedini cilj najavljivanog susreta sa srbijanskim veteranima da pokušaju naći informacije o nestalima.

I predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih Ljiljana Alvir podržala je tu ideju i zahvalila svima koji su sudjelovali u prosvjedu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je završen prijedlog jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji će ispraviti mnoge nepravde poput opskrbnina, prava pripadnika HVO-a, razdvajanja mirovna na opći i posebni dio i drugo.

Istaknuo je da 'imaju jedinstvo i snagu' i poručio braniteljima da ih nikada neće izdati, što su nazočni popratili pljeskom i skandiranjem.


Uspostavili smo odgovarajući odnos i temelje i sada je na nama da to zajedno predočimo hrvatskoj javnosti i novoj hrvatskoj Vladi i uvjeravam vas da ćemo učiniti sve da taj zakon bude što prije izglasovan, poručio je Medved.

Nekoliko stotina nazočnih odali su počast Nevenki Topalušić, stopostotnom invalidu Domovinskog rata, koja je preminula prvih dana prosvjeda.