USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

Bandićevi suradnici Grad Zagreb oštetili za 152 milijuna kuna?

20.10.2016 u 15:37

Bionic
Reading

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv šestero osumnjičenih za nezakonitosti kojima je Zagreb oštećen za više od 151 milijun kuna, a među optuženima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Ninoslava Zeković, njen zamjenik Boro Kisjelica, ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj te odvjetnik Pero Lozica

Tužiteljstvo sumnja da je dvoje gradskih dužnosnika pogodovalo vlasnicima tvrtki Studio X, Mala ulaganja, Karantena i Grokomp nekretnine prilikom zamjene njihovih zemljišta za gradske nekretnine. Te su tvrtke svoje nekretnine kojima je prethodno preuveličana vrijednost, navodno na traženje odvjetnika Lozice, mijenjali za podcijenjena zemljišta u vlasništvu grada.

Osim njih osumnjičeni su i Ante Barada te odvjetnik Davor Galetović.

Tužiteljstvo tvrdi da se u zamjeni zemljišta za gradske nekretnine Studio X navodno okoristio za preko 64 milijuna kuna, Mala ulaganja i Karantena za nešto manje od 34,5 milijuna kuna, a Grokomp nekretnine za više od 53 milijuna kuna. Zagreb je pritom oštećen za gotovo 152 milijuna kuna

Nezakonite zamjene zemljišta navodno su se događale tijekom 2007. Najprije su Studio X, Mala ulaganja i Karantena podnije prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada na području Trnja, Jankomira, Vrapča i Peščenice i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru izradio ovlašteni sudski vještak.

Uskok tvrdi da je Kisjelica potom sastavio prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala Ninoslava Zeković, znajući da su procjene nerealne.

U konačnici je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada, odobrilo sklapanje nagodbi kojima je Studiu X, Malim ulaganjima i Karanteni pribavljeno gotovo 99 milijuna kuna.

Osim toga, osumnjičene gradske dužnosnike Uskok tereti i da su na Lozicino traženje njegovoj tvrtki pogodovali prilikom zamjene nekretnina, poslovnih prostora i garaže za gradsko zemljište na križanju Heinzelove i Vukovarske kojima se okoristio za 53 milijuna kuna

Nakon pokretanja istrage u slučaju koji se kasnije širio mediji su osumnjičene gradske dužnosnike opisivali kao bliske suradnike tada pritvorenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dok su vlasnike tvrtki koje su se navodno okoristile pri zamjeni zemljišta s gradom povezivali s Bandićevim suosumnjičenicima u tzv. aferi Agram.