STIŽU ZAMJENE

Evo tko će u Saboru mijenjati Plenkovića i ministre

Bionic
Reading

Nakon što prisegnu kao novi predsjednik Vlade i ministri Andrej Plenković i nekolicina njegovih kolega morat će napustiti saborske klupe. Zbog nespojivosti dužnosti u Sabor će pristići njihove zamjene, a mi otkrivamo tko su oni

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno kaže da zastupnik, među ostalim, istovremeno ne može biti predsjednik ili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar ili drugi član Vlade Republike Hrvatske

Zbog toga će svi oni koji danas budu izabrani u Vladu, a trenutno su zastupnici, svoje mandate u Saboru morati staviti u mirovanje.

Njihove zamjene već su spremne i samo ih mora amenovati Mandatno-imunitetno povjerenstvo te plenum.

Budućeg predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Saboru će, doznajemo, zamijeniti Ljubica Lukačić. Kao osoba s invaliditetom, Lukačić je u fokusu rada uvijek imala probleme i poboljšanje života osoba s invaliditetom. Ova pravnica u saborskim je klupama sjedila u šestom sazivu, tada kao zamjena Jadranki Kosor.

Budućeg potpredsjednika Vlade i šefa diplomacije Davora Ivu Stiera u Saboru će mijenjati Majda Burić. Ova profesorica hrvatskog jezika, rođena u Rijeci, živi i radi u Ravnoj Gori, a voditeljica je i Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskoga jezika za Primorsko-goransku županiju. Obnašala je i dužnost županijskog tajnika i potpredsjednika Mladeži HDZ-a, u dva mandata bila je županijska vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije te općinska vijećnica u Općini Ravna Gora. Bila je kandidatkinja za zamjenika župana na proteklim lokalnim izborima.

U Sabor dolazi još jedan psihijatar

Umjesto budućeg potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića u saborske klupe dolazi Blaženko Boban. Taj bivši gradonačelnik Solina u Saboru je bio i u prošlom mandatu. Ostavku na mjesto gradonačelnika dao je u lipnju. Bobanov osobni stav je da se gradonačelnici moraju odlučiti hoće li sjediti u Saboru ili biti na čelnom mjestu grada, o čemu je govorio i za tportal prije nekoliko mjeseci.

Iz Dalmacije dolazi i Dragica Roščić te će u Saboru zamijeniti Milana Kujundžića. Rođena u Baškoj Vodi, ova 28-godišnjakinja magistrica je ekonomije usmjerena na područja ekonomskih politika i regionalnog razvoja. Rad u struci Roščić je počela na poslovima regionalnog urbanog razvoja i vođenja projekata Grada Makarske, a trenutno obavlja posao voditeljice LAG-a Adrion kao odgovorna osoba za provedbu EAFRD mjere izrade i provedbi lokalnih razvojnih strategija na području Omiške, Imotske, Vrgorske krajine te Makarske rivijere.

Uz HDS-ovog Gorana Dodiga i šefa Sabora Božu Petrova, u saborskim će klupama sjediti još jedan psihijatar. Umjesto Tomislava Ćorića, u njih će psihijatar Ivan Ćelić. Taj zastupnik zagrebačke Gradske skupštine jedno vrijeme bio je i tajnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Zamjena Goranu Mariću, budućem ministru bez portfelja, bit će Mato Čičak, načelnik općine Rugvica.

Što se tiče Mostovih ministara, budućeg potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića u Saboru će zamijeniti magistar ekonomije iz Dubrovnika Maro Kristić. On je u saborskim klupama bio i u prošlom mandatu, a bio je i kandidat za gradonačelnika na listi Srđ je grad.

Neki od ministara koji su na toj poziciji bili i u Oreškovićevoj vladi, a osvojili su mandat na izborima, u Saboru već imaju svoje zamjene. Budućeg i aktualnog ministra prometa Olega Butkovića u Saboru već mijenja HDZ-ov Josip Borić, a u Saboru sjedi već nekoliko mandata.

Budućeg i aktualnog ministra graditeljstva Lovru Kuščevića u Saboru zamjenjuje šef dubrovačkog HDZ-a Mato Franković. Ministra financija Zdravka Marića mijenja Ljubica Maksimčuk, a također je bila zastupnica u prošlom sazivu.

Bivši ministar Romić mogao bi se vratiti u Sabor

Ministra branitelja Tomu Medveda u saborskim klupama već mijenja potpredsjednica karlovačkog HDZ-a Marija Jelkovac, a budućeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića mijenja Vesna Bedeković.

I Mostovi ministri aktualne, ali i buduće Vlade već imaju zamjene u Saboru. Ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića zamjenjuje Mostova načelnica Gradeca Ljubica Ambrušec, a bila je u Saboru i u prošlom mandatu. Prvog MUP-ovca Vlahu Orepića trenutno zamjenjuje Natko Felbar, no on će otići iz Sabora jer se u saborske klupe vraća uskoro bivši ministar poljoprivrede Davor Romić.

Neke pak aktualne zamjene uskoro će napustiti saborske klupe. U Sabor se, naime, vraćaju uskoro bivši ministri Miro Kovač, Darko Horvat te Zlatko Hasanbegović. Oni će nakon izglasavanja nove Vlade imati rok od osam dana u kojem moraju aktivirati saborski mandat.

449142,449130,449112,449095