PAVO BARIŠIĆ

Tko je novi ministar znanosti i obrazovanja iza kojeg se vuku repovi?

19.10.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rođen je 1959. u Gornjoj Dubici u općini Odžak u Bosni i Hercegovini. Bio je pomoćnik ministra znanosti u Vladi Ive Sanadera prije deset godina, a s te je pozicije smijenjen zbog više afera

Barišić je završio je studij prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1982. diplomskim radom 'Hegelova filozofija prava'. Diplomirao je studij filozofije, njemačkoga jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. radom 'Transformacija praktične filozofije'. Pohađao je postdiplomski studij Filozofija znanosti na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao 1985. s tezom 'Praktična filozofija u Hegela'. Stekao je akademski stupanj doktora filozofije 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu.

Od 1984. do 1986. radi kao znanstveni asistent na Fakultetu političkih znanosti. Od 1986. zaposlen je u Odjelu za filozofiju Instituta za povijesne znanosti. Ravnatelj Instituta za filozofiju je 1991-2001. U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001. Predaje Povijest filozofije na zadarskom Filozofskom fakultetu i na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.


Predavao je Filozofiju prava i politike i kolegij Ante Starčević na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predaje na kolegiju Teorije pravednosti na postdiplomskom studiju 'Hrvatska i Europa' na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1993. glavni je i odgovorni urednik časopisa 'Filozofska istraživanja' i 'Synthesis philosophica', te urednik biblioteke 'Filozofska istraživanja'.

Objavio je tri knjige kao autor te četiri knjige kao koautor i urednik. Objavljuje radove u inozemnim i domaćim časopisima i publikacijama, recenzije i prijevode knjiga u koautorstvu.