TOLUŠIĆ UMJESTO ROMIĆA

Evo kako su seljaci reagirali na vijest o novom ministru poljoprivrede

21.10.2016 u 06:33

Bionic
Reading

Hrvatski farmeri svoje probleme u novoj Vladi rješavat će s pravnikom Tomislavom Tolušićem iz Virovitice. Dosadašnju ministarsku stolicu regionalnog razvoja i fondova EU-a ovaj Slavonac će u vladi Andreja Plenkovića zamijeniti onom vrućom - poljoprivrednom

'Izbor je dobar. Još kada bude imenovao pomoćnike i tajnike, očekujemo konačno da u poljoprivredi krene upravo onako kako bi trebalo', zadovoljan je izborom resornog ministra čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.  

Uzda se pri tome u to da će i institucija kojoj je na čelu sada dobiti status kakav treba.

'Vjerujem da je to čovjek koji će razumjeti i shvatiti, dati priliku da HPK može raditi', pojasnio je Brlošić.

Od novoga ministra očekuje da nastavi s radom na zakonima, prije svega o nepoštenoj trgovačkoj praksi, ali i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se što hitnije i brže donijeli.

'I da se u državnom proračunu izbori za ono što je naš gorući problem i što smo od svih ministara do sada tražili, za dostatni financijski iznos do pune omotnice za izravna plaćanja. Očekujemo da će ministar Tomislav Tolušić, s obzirom na svoj utjecaj, uspjeti isposlovati tu razliku za poljoprivrednike', ističe Brlošić, napominjući kako očekuje i izmjene Zakona o potporama i još puno toga.

U ovom trenutku farmerima je važan proračun i zato su spremni sjesti i razgovarati o svim aktualnim problemima, ali iznijeti i konkretne prijedloge, sažima na kraju za tportal.

Iznenađeni imenom novog ministra

U Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život iznenađeni su imenom novoga ministra. S njim do sada kao udruga nisu imali nikakvih kontakata. Iako znaju da Tolušić ima iskustava s fondovima EU-a, napominju da oni nisu problem hrvatske poljoprivrede.

'Toga ministra nismo osobito pratili pa nam je on, definitivno, određeno iznenađenje. Bilo je nekih drugih ljudi iz HDZ-a koji su bili istureni za poljoprivredu. No ako će sadašnji ministar provoditi ono što su HDZ i Most prihvatili kao svoj program, onda je to - to. Brzo će se to vidjeti u potezima novoga ministra i imenovanjima stručnih ljudi. Jako nam je važno tko će mu biti savjetnici i tko će provoditi njegovu politiku jer do sada nismo ni s ministrom Jakovinom ni s Romićem imali pozitivnih iskustava u toj našoj borbi', kaže tajnik udruge Život Miroslav Kovač

Važno je provesti predizborno obećanje

Njihov program u prošlim pregovorima, dodaje, prihvatio je Most, ali kada su došli na vlast, sve je palo u vodu.

'Važno nam je da se provede ono što je HDZ kao stranka obećao u predizborno vrijeme. Prije svega je riječ o Agrobanci, što smo mogli čuti i iz usta samoga predsjednika sadašnje Vlade i raznih političara s te strane, ali i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, revizija izravnih plaćanja i Program ruralnog razvoja. OPG-e su isticali kao ključnu stvar za buduće reforme u poljoprivredi, na čemu se treba raditi', smatra Kovač.

Svejedno im je tko će biti ministar, ali neka vodi računa o hrvatskom selu

Hrvatskim uzgajivačima svinja svejedno je koje će ime i prezime sjesti u ministarsku fotelju, ali od njega očekuju da vodi računa o hrvatskom selu i svinjogojcima jer poljoprivredu, uz turizam, smatraju pitanjem nacionalne oprijedjeljenosti.

Prioritet je reguliranje uvoza

'Nakon dugo vremena pokušamo biti samodostatni, kao što smo u pojedinim segmentima poljoprivrede, recimo mandarinama i piletini, tako da budemo i za mlijeko i svinje. Ministar će dobiti svu našu podršku, a svojim radom i on mora kroz četiri godine zaslužiti naše pozitivno mišljenje', smatra veterinar Goran Jančo, zamjenik predsjednika Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske te predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije.

Najveći prioritet među svinjogojcima, drži ovaj vlasnik farme svinja u Punitovcima, reguliranje je uvoza, odnosno izjednačavanje startnih pozicija domaćih s proizvođačima na tržištu EU-a.

'Nije da ne znamo proizvoditi svinje. Možemo biti konkurentni, ali trebamo istu startnu osnovu. To bi značilo da ako je porezna politika na općenito meso u Mađarskoj pet posto, onda to očekujemo i u Hrvatskoj. Čak smo predlagali da od 25 posto PDV-a dio ostane samom proizvođaču. Prošlom ministru i pomoćnicima dokazali smo kroz simulaciju projekcija kako država na tome ne bi ništa izgubila, nego bi destimulirala crno tržište i stimulirala proizvođače svinja na veću proizvodnju', dodaje Jančo.