NOVI - STARI MINISTAR ZDRAVKO MARIĆ

Iskusni menadžer koji treba izliječiti hrvatske financije

19.10.2016 u 13:35

Bionic
Reading

Zdravko Marić ponovno je postao ministar financija, nakon što je tu funkciju obavljao u Vladi Tihomira Oreškovića. Riječ je o iskusnom menadžeru kojem je kruna karijere u privatnom sektoru bilo mjesto izvršnog direktora u kompaniji Agrokor Ivice Todorića

Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu, Marić govori engleski i talijanski jezik. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000., smjer Financije, a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom 'Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije'.

Marić je 2007. završio Executive Education Program 'Public Financial Management', Harvard University, J.F. Kennedy School of Government.


Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu 'Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća'.

Marić je 2001. radio kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik - predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

U Ministarstvu financija počeo je raditi 2006. kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Prije dolaska na ministarsku funkciju bio je izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržišta kapitala.