DRUGI POKUŠAJ

Mostovci predstavljaju izmjene zakona o HNB-u, HRT-u i Ovršni zakon

18.10.2016 u 07:26

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg fijaska, saborski odbori za zakonodavstvo te za Ustav i poslovnik nastavljaju sjednice...

Odbor za Ustav, kojem su SDP-ovci odlaskom jučer srušili kvorum, raspravljat će o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika, njihovim pravima i dužnostima te Zakona o lokalnim izborima.

Nešto ranije u 9 sati najavljena je sjednica Odbora za zakonodavstvo na kojem bi Mostovci iz drugog pokušaja trebali predstaviti izmjene zakona o HNB-u, HRT-u i Ovršni zakon. To se jučer nije dogodilo, jer se na odboru pojavio jedino Ivan Kovačić s izmjenama Zakona o financiranju političkih stranaka, koje su unatoč protivljenju SDP-a na dnevni red došle po hitnom postupku. Kovačić je iza vrata kluba glasno kritizirao kolege, no novinarima je to demantirao.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT), HRT će ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Predlagatelj zakona je Klub zastupnika Mosta, koji smatra da je poslovanje HRT-a socijalno neosjetljivo u dijelu koji se odnosi na prisilnu naplatu mjesečne pristojbe, u kojoj su obveznici opterećeni i plaćanjem odvjetničkih usluga HRT-a te plaćanjem javnih bilježnika koji vode tu vrstu ovršnih postupaka. Napominju da se oko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema HRT-u po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju HRT i javnih bilježnika.

Predlažu da postupak prisilne naplate ubuduće provodi sam HRT, slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.