ODUSTALI OD UVJETA

Vladu će izglasati uz samo jedno od sedam Mostovih jamstava?

18.10.2016 u 06:29

Bionic
Reading

Dok se čeka da mandatar Andrej Plenković sastavi popis ministara, u Saboru će se ovaj tjedan nastaviti rasprava o Mostovim jamstvima. Radi se o sedam izmjena zakona, no većina ipak neće biti izglasana prije potvrđivanja Vlade iako je Most ranije na tome inzistirao

Prvo Mostova jamstva pa onda potvrđivanje Vlade - govorili su prije samo koji tjedan Mostovi dužnosnici. No na tome se više ne inzistira što pokazuje i hodogram rasprava u Saboru predviđen za ovaj tjedan. Od sedam zakona koji su jučer uvršteni u dnevni red, samo je jedan raspravljen i izglasan po hitnom postupku.

Radi se o izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima se propisuje drukčiji obračun sredstava za financiranje parlamentarnih stranaka.

To je ujedno i jedini zakon jučer uspješno raspravljen na saborskim odborima koji su zbog nedostatka kvoruma ili nedolaska predlagatelja bili odgođeni. Novu priliku odbori će dobiti danas, a na dnevnom redu trebala bi se naći druga Mostova jamstva. U slučaju tih ostalih jamstava, žurbe za raspravom i izglasavanjem više nema s obzirom na to da su svi upućeni u proceduru u prvom čitanju. To znači da će nakon prve rasprave po odborima i u Saboru biti upućeni predlagatelju da eventualne zamjerke i ideje kako ih poboljšati uvrste u konačnu verziju te Saboru vrate na drugo čitanje.

Zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima

Među tim su zakonima i izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima se predlaže zabrana kandidiranja i onima koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela protiv spolne slobode, pedofiliju i kaznena djela protiv službene dužnosti poput zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, mito i sl. Jednako tako, predlaže se uvođenje tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima.

Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru uvodi se pak kažnjavanje zastupnika za nedolazak na glasovanje i na način da će se za svaki neopravdan izostanak zastupnički paušal umanjiti za tri dnevnice.

Izostanak zastupnika s glasovanja zbog bolesti, smrtnog slučaja, rada u klubu zastupnika, rada u radnim tijelima Hrvatskog sabora, službenih putovanja za potrebe Hrvatskog sabora koja je kao takve odobrio predsjednik Hrvatskog sabora i drugih razloga zbog kojih je zastupnik opravdano spriječen prisustvovati glasovanju ili razloga koje je unaprijed ili naknadno odobrio predsjednik Hrvatskog sabora, neće se smatrati neopravdanim izostankom, a službena putovanja u svrhu stranačkih aktivnosti te drugi izostanci zastupnika s glasovanja u Hrvatskom saboru kojima nije svrha rad Hrvatskog sabora, smatrat će se neopravdanim izostancima.

Predstavljanje nove Vlade u srijedu?

Most također predlaže izmjene Zakona o HRT-u, po kojima bi javna radiotelevizija, umjesto putem odvjetničkih ureda, sama naplaćivala dugovanja po RTV pristojbi. HRT-u bi se omogućilo to da nakon druge pisane opomene, uz dugove, naplati i paušal od 100 kuna. Taj bi se zakon primjenjivao od siječnja 2017. godine.

Izmjenama Zakona o HNB-u, koji je predložen i u prošlom sazivu Sabora, Most državnim revizorima želi omogućiti i kontrolu poslovanja i financijskih izvješća središnje banke.

Izmjenama Ovršnog zakona predviđa se pak mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja. Onima koji ispunjavaju uvjete za priznanje prava u sustavu socijalne skrbi, a ovršena im je jedina nekretnina u kojoj stanuju, država bi osigurala pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci, i to u nekretninama u državnom vlasništvu, a ako ih nema u istoj ili susjednoj lokalnoj jedinici, Centar za socijalnu skrb snosio bi im troškove smještaja.

No o raspravi o svim tim zakonima neće ovisiti izglasavanje Vlade. U saborskim kuloarima može se čuti da bi predstavljanje nove Vlade i njezina programa trebalo biti u srijedu. Hoće li se to doista dogoditi, ovisit će o tomu hoće li do tada i Andrej Plenković odabrati svoj tim.