RAFALNE REPLIKE

Pernar testira strpljenje kolega, ali i Bože Petrova

17.10.2016 u 16:13

  • +15

Nastavljena prva sjednica Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što su zastupnici produljili mandat pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, krenuli su i na raspravu o prvom od Mostovih jamstava. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe predviđa novi način financiranja parlamentarnih stranaka, i to prema proračunskim prihodima, a ne više prema rashodima proračuna. Prijedlog je to iz prošlog saziva, no sada bi konačno trebao biti izglasan

Prema prijedlogu Mosta i HDZ-a, ukupan iznos kojim se iz proračuna financiraju aktivnosti političkih stranaka, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, utvrđuje se na 0,075 posto poreznih prihoda proračuna, a u obrazloženju zakona navode kako će se tako izbjeći poticanje državne potrošnje.

U izlaganju u ime SDP-a Arsen Bauk podsjetio je da je za vrijeme SDP-ove Vlade bilo predloženo slično rješenje, no da se tada predlagalo da se pritom uredi i financiranje referendumske kampanje. Oko prijedloga Mosta i HDZ-a SDP će, dodaje Bauk, biti suzdržan.

'Dobro je da se ovaj iznos koji se daje iz državnog proračuna vezuje uz proračunske prihode, a ne uz proračunske rashode. Iznos koji je predviđen, dakle 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvješća o izvršenju proračuna, mogao se jasno izračunati u obrazloženju zakona. Dakle, mi imamo zakon u kojem su sve varijable poznate, jedino u obrazloženju nema iznosa koliko će to koštati ukupno', kazao je Bauk.

'Ja sam jedan od onih koji smatraju da je dobro, pozitivno i jedino normalno da se političke stranke financiraju iz javnih i transparentnih izvora, dakle iz proračuna nego da se financiraju na načine kakve imamo prilike svjedočiti u određenim sudskim procesima o financiranju jedne najveće i stožerne stranke u Hrvata, koji imamo dakle prilike gledati i na sudu', kazao je Bauk.

Odmah je stigla replika iz Mosta. 'Što se tiče izloženosti prema korupciji, nitko nam ne može garantirati da uz sve financiranje iz proračuna do sada političke stranke nisu bile izložene korupciji jer su uzimale donacije. Mi svi znamo da nikad dosta novca za glancanje lika i djela velikih vođa. Svi znamo koliko košta angažman na primjer gospodina Brauna i definitivno se to ne može financirati samo iz proračuna. Osim toga, bila je primjedba na transparentnost. Svi dobro znamo da SDP nije želio otkriti u kojoj se kreditnoj instituciji zadužio i time su pokazali koliko drže do transparentnosti', kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Odmah je odgovorio Bauk. 'Vi ste formirali parlamentarnu većinu ili ćete je formirati ili je u formiranju s HDZ-om. Ali pamtimo mi ne samo sretne dane, kako bi rekla Gabi Novak u svojoj pjesmi, i nije bilo HDZ-ovca tijekom ovog proljeća koji nije pitao koga je pomazila Grizlijeva šapa. Prema tome, kad spominjete Brauna i kad spominjete nešto što je javno vidljivo, onda bi bilo dobro se prisjetiti i toga što su vam tadašnji i sadašnji partneri govorili, ali u vezi vaših, u vezi nekih vaših donatora ili poslovnih partnera', kazao je Bauk.

U ime HDZ-a govorio je Tomislav Ćorić. 'Ako govorite o korupciji odnosno o problemu korupcije koji može eruptirati ovakvim rješenjem, onda ne govorimo u dobroj vjeri. Dakle ovdje polazimo s dobrom vjerom prije svega da će se financiranje političkih stranaka odnosno da će se rad političkih stranaka zasnivati na transparentnom financiranju', rekao je Ćorić.

Na izlaganje HDZ-ova Tomislava Ćorića replicirao je Ivan Pernar. 'Osjetio sam da zastupnik Ćorić pokušava stvoriti privid da se HDZ bori protiv korupcije, a HDZ je generator korupcije. Sud je srušio iz proceduralnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije', kazao je Ivan Pernar dodajući da je i sam Reiner kazao da je HDZ generator korupcije.

Reiner, koji je u tom trenutku bio predsjedavajući, odmah je upozorio Pernara i rekao mu da laže, no Pernar mu je dobacio da postoji snimka.

'Molim Vas, sjednite i ne odgovarajte mi! Lagali ste u sabornici pred hrvatskom javnošću!' kazao je Reiner.

Pernaru je izrekao opomenu, optužio ga za rušenje digniteta Sabora i zamolio ga da to više ne radi.

U ime Kluba zastupnika Živog zida Pernar je kazao da bi se sredstva za stranke trebala prepoloviti. 'Prije su ta sredstva činila 0,05 posto od rashoda, a sada će činiti 0,075 posto. Znači, iako su sada ta sredstva vezana uz prihodovnu, a ne uz rashodovnu stranu proračuna, u suštini se u postotku ona povećavaju za 50 posto, znači s 0,05 posto rashoda na 0,075 posto prihoda. Znači, stvara se jedna slika u stvarnosti o nekakvoj racionalizaciji koje zapravo nema', tvrdi Pernar.

Na govornici je izvukao i kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića koji je prijavljen jer je, kaže Pernar, za vrijeme izborne kampanje 'dogovorio s oglašivačima da se emitiraju emisije stranačke propagande i da je to plaćeno od Ministarstva gospodarstva'.

'Želim se i zahvaliti predsjedavajućem što me nije prekinuo u izlaganju', završio je Pernar izlaganje i odmah dobio odgovor Petrova. 'Zahvaljujem poštovanom zastupniku Pernaru pogotovo na želji što želi i voli replicirati sa predsjedavajućim', rekao je Petrov.

Pernar je svojim izlaganjem izazvao niz replika, među njima i onu Mostova Nikole Grmoje koji je Pernara upitao koji je razlog da su čelnici Živog zida išli u osnivanje nove stranke.

'Demagoški priča o tome kako bi stranke trebale smanjiti svoja sredstva za politički rad, a nije odgovorio javnosti zašto je, pored stranke kojoj je on jedan od supredsjednika Živi zid, pokušao registrirati novu stranku znači istog imena sa još dodatkom imenom čovjeka koji je živ. I ja mislim da se tu radi o tome da se sačuvaju novci jer očito se radilo o nekakvom kriminalu, spominju se krivotvorenje potpisa i svega ostalog. MOST ništa nije uzurpirao, ministrica uprave je postupila po zakonu jer se ne smije registrirati stranka koja bi zbunjivala birače. A evo gospodin Pernar će očito, jer ga je to jako pogodio, sve nas ovdje terorizirati s tim kako je ostao bez proračunskih sredstava', kazao je Grmoja.