TKO JE OVDJE LUD!?

Blokirao Pelješki most pa poručio: Ja nemam veze s tim

17.10.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Je li moguće da tvrtka s dvoje zaposlenih koja posluje u debelom minusu na neko vrijeme obustavi strateški državni projekt – izgradnju Pelješkog mosta tešku 1,7 milijardi kuna? Ne da je moguće već se to i dogodilo, no što je još zanimljivije, splitski poduzetnik Željko Bilić, koji je direktor tvrtke Snaga vjetra koja je nakratko stopirala natječaj, kaže kako on s tim nema veze!?

Natječaj za izgradnju Pelješkog mosta težak 1,75 milijardi kuna ponovno je stopiran. Rok za dostavu ponuda istekao je danas, no cijela je priča obustavljena zbog žalbe koju je na natječaj 7. listopada podnijela tvrtka Snaga vjetra iz Splita.

Riječ je o tvrtki koja se bavi 'posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima', a u 2015. ostvarila je prihode od 486 tisuća kuna i godinu zaključila minusom od 1,1 milijun kuna.

Kako se ovakva tvrtka našla u priči o Pelješkom mostu? Zanimljivo, to ne zna ni njezin vlasnik, splitski poduzetnik Željko Bilić. Na naše pitanje o žalbi na natječaj za Pelješki most, kaže nam: 'Nemam vam ja pojma o tome. Ništa ne znam.' Na našu opasku da je on direktor tvrtke i da je upravo on morao potpisati odluku o žalbi u ime svoje tvrtke, kaže: 'Nemam ja pojma tko što radi. Dosta mi je. Pitajte korumpirane ljude u ministarstvima!'

Bilić je dodao da je u strahu za svoju obitelj i da ne zna tko je to u njegovo ime napravio. Na pitanje bi li onda trebao tužiti nekoga tko mu smješta, kaže: 'Kako znate da nisam? Odvjetnik me savjetovao da ni s kim ne kontaktiram', zaključio je Bilić ne otkrivši tko ga u tom predmetu zastupa.


A u ranijim predmetima vezanim za tvrtku Snaga vjetra zastupao ga je odvjetnik Milan Veić. Ni on, kako tvrdi, nema pojma, o ovoj priči. 'Nisam mu u tom predmetu zastupnik', kazao je kratko za tportal.

Žalba i odluka su tajni. Evo i zašto

O ovoj posljednjoj žalbi na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta odlučuje Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. Ova žalba još nije došla na dnevni red, no i da jest, o njezinu sadržaju javnost neće doznati ništa. Tako je bilo i s prethodne dvije žalbe na javnu nabavu o gradnji ovog mosta. Natječaj je raspisan 21. lipnja 2016., prve ponude su se očekivale 22. kolovoza 2016., no zaprimljene su dvije žalbe te je natječaj stopiran. Na javnu nabavu žalila se tvrtka Viadukt te je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave njezinu žalbu odbila. Drugu žalbu podnijela je neimenovana tvrtka, navodno kineska, koju je Komisija prihvatila.

Potom je izmijenjen dio natječajne dokumentacije te je novi rok za predaju ponuda bio 17. listopada 2016. No postupak opet staje jer je Bilićeva tvrtka žalbu podnijela 7. listopada 2016. godine.

Na koje je razdoblje žalba tvrtke Snaga vjetra prolongirala natječaj za izgradnju Pelješkog mosta, bit će poznato kada Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donese odluku o tome. Ima zakonski rok od 30 dana unutar kojeg je mora donijeti, a to se može dogoditi i ranije.

Na naše pitanje zašto su tri žalbe na Pelješki most tajne, a većina je odluka i žalbi javna, objašnjavaju: 'Ističemo da su određeni postupci javne nabave dvostupanjski te njihov tijek ima za cilj u određenoj fazi postupka udovoljiti zahtjevu za ograničenjem podataka.'

Bilićeve tvrtke u stečaju

Željko Bilić među ostalim je i direktor tvrtke Magični otok koji, prema podacima Poslovne Hrvatske, ima 675 tisuća kuna poreznog duga. Bilić je i na čelu tvrtke PIS nekretnine koja je u stečaju zbog duga od gotovo milijun kuna, a u stečaju mu je i tvrtka PIS d. d. Ima i tvrtku Projektiranje proizvodnih sustava kojoj je račun svako malo blokiran. Prethodno je imao tvrtke PIS Inženjering i PIS Projekt, a obje su tvrtke ugašene nakon stečaja.

Godine 2011. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv njega optužnicu u kojoj ga tereti da je nekoliko puta prodao stanove u objektu Radoševac te nezakonito došao do 1,8 milijuna kuna. Početkom dvijetisućitih srušena mu je i bespravna građevina na Mažuranićevu šetalištu u Splitu.

Strateški državni projekt

Podsjetimo, prema ambicioznim planovima, završetak natječaja trebao je biti do kraja 2016., a početak gradnje očekivao se početkom sljedeće godine. Izgradnja mosta tj. pristupnih prilaza počela je 2007., ali je u svibnju 2012. prekinuta.

Riječ je o strateškom državnom projektu za povezivanje državnog teritorija dužine 2.400 metara što će ovaj most svrstati među najduže u Europi. A Europska unija trebala bi sufinancirati izgradnju. 'Pelješki most potpuno je završena priča, a pitanje je dana kada će krenuti prema Europskoj komisiji. Studije su gotove ili su pri kraju, ali to više nije pitanje godine nego mjeseca. Ove godine mogli bismo imati i natječaj i izvođača radova ako ne bude nekakvih žalbi', rekao je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a u svibnju ove godine.

Nekakvih je žalbi, unatoč njegovim željama, bilo. A tko stoji iza posljednje, koja ponovno probija rokove završetka natječaja, očito nije poznato, jer Bilić tvrdi da on ne stoji.