U STRANCI PAMETNO TVRDE

'Mostovi jamstveni zakoni su irelevantni, štetni i neostvarivi'

17.10.2016 u 09:50

Bionic
Reading

Stranka Pametno reagirala je na najavljeno usvajanje nekoliko zakona kojima je Most uvjetovao ulazak u koaliciju, a prije rasprave o programu i imenovanju članova nove vlade te naknadnog djelomičnog odustajanja od ubrzanog pretvaranja 'jamstava' u zakone

U stranci Pametno misle da je riječ o irelevantnim prijedlozima koji nisu prioritetni 'za društvo, standard građana ili demokratizaciju zemlje'.

'Forsiranje parcijalnih i nepovezanih rješenja proizašlih iz klasične političke ucjene, 'nema vlade bez usvajanja naših jamstava', nije motivirano javnim interesom već isključivo prikupljanjem jeftinih političkih bodova. Nedvojbeno je da se radi o kontinuitetu opasnog političkog eksperimentiranja kakvo je koalicija istih stranaka prakticirala i u prošloj, neuspješnoj vladi', ističu u stranci Pametno.


U stranci Pametno misle i da je zahtjev Mosta za izmjenom Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, u kojem se, izmjenom članka 14, namjerava dodatno ograničiti najveća dopuštena masa plaća sa sadašnjih 20 posto na najviše 15 posto prihoda poslovanja županija, gradova i općina 'irelevantan, štetan i u neskladu s očekivanim učincima'.

Objasnili su i zašto - smanjenje masa za plaće neće imati učinka na velike gradove već samo na najsiromašnije jedinice lokalne samouprave, njih najviše 150, čiji prihodi u prosjeku iznose oko pet, a vrlo rijetko prelaze deset milijuna kuna. Smanjenje od pet posto iznosilo bi približno 250, 300 tisuća kuna prosječno po jedinici lokalne samouprave pa ukupna mjera ima financijski učinak manji od 50 milijuna kuna.

U usporedbi s ukupnim izvornim prihodima jedinica lokalne područne samouprave, oko 12 milijardi kuna, to iznosi 0,41 posto, a u usporedbi s ukupnim prihodima, 22 milijardi kuna, 0,23 posto. U usporedbi s ukupnim troškom javne uprave, koji bez troška lokalne samouprave iznosi 30 milijardi kuna, to iznosi 0,16 posto. Prijedlog, dakle, ne donosi gotovo pa doslovno nikakvu uštedu.

Nadalje, prijedlog je štetan jer se dodatno slabe i onako preslabi administrativni i stručni kapaciteti jedinica lokalne samouprave, kažu u Pametno.

Zbog smanjenja plaća, mogli bi otići njihovi najstručniji djelatnici. Suprotno tvrdnjama predlagača, smanjit će se, a ne povećati korištenje EU fondova, jer neće biti stručnih kapaciteta za pripremu i provedbu projekata, i to u trenutku kad se upravo za najsiromašnije jedinice lokalne samouprave otvaraju EU fondovi iz programa Ruralni razvoj sa stopom sufinanciranja 100 posto. Bez vlastitih stručnih kapaciteta, koji kadrovski osiromašene jedinice lokalne samouprave neće imati, neće biti ni uspješnih prijava ni bespovratnih sredstava.

I konačno proklamirani učinci su netočni jer 'zapošljavanje po stričevima' neće se ni umanjiti, a kamoli dokinuti ovim prijedlogom, naprotiv takvi će zadnji stradati. U Pametno smatraju kako je prijedlog daljnjeg ograničenja plaća lokalnoj samoupravi politikantski, a pokušaj da se ucjenom u prvi plan stavljaju štetne i populističke ideje na kojima se žele pridobiti jeftini bodovi štetan i neprihvatljiv.

Pametno se pritom zalaže za drugačiji pristup, za izradu dugoročnih, sveobuhvatnih i promišljenih politika kao osnovu i preduvjet za izradu zakona. U vezi reforme lokalne samouprave predlažu temeljit preustroj i značajno smanjenje broja jedinica lokalne i područne samouprave, ustrojavanje pet regija i oko 125 urbanih centara kojim će se smanjiti broj karijernih lokalnih političara, a ne stručnjaka, tri puta.

Predlažu i jačanje stručnih i administrativnih kapaciteta za obavljanje svih javnih funkcija, posebno za bolje korištenje EU fondova te dodatnu fiskalnu decentralizaciju nakon provedenog teritorijalnog preustroja koji podrazumijeva preuzimanje veće odgovornosti i otvara mogućnost zadovoljenja potreba i rješavanja problema na razini najbližoj građanima.