DEVETI SAZIV

Zastupnici prisegnuli, pojavio se i Milanović

  • +36

Prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Pozdravnim govorom predsjednika Sabora u odlasku Željka Reinera točno u 15 sati započela je konstituirajuća sjednica Sabora. Izborom novog predsjednika Sabora Bože Petrova velikom većinom glasova on je i službeno konstituiran

20:30 Nastavljena je sjednica Sabora raspravom o četiri zakonapotrebna za formiranje Vlade.

18:26
Izglasana je hitna procedura donošenja zakona. Pernar je imao primjedbu i oko imenovanja pravobraniteljice kazavši kako ne zna ništa o toj osobi. Petrov mu je odgovorio da se radi o dosadašnjoj pravobraniteljici kojoj je samo produžen mandat.

18:19
Petrov predlaže dopunu dnevnog reda - izmjene Zakona o djelokrugu ministarstava, Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o vladi RH, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pernar se požalio što nije ranije dobio materijale. 'To je silovanje procedure', kazao je Pernar.

17:25
Zaključena je konstituirajuća sjednica Sabora. Petrov je proglasio stanku kako bi se promijenili materijali za dopunu dnevnog reda.

17:23
Krenuo je i izbor Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za izbor i imenovanja. Za riječ se javio Ivan Pernar koji se požalio da članova njegove stranke nema u tim tijelima. Šef Sabora Petrov poručio mu je da je to trebalo biti dogovoreno unutar oporbene kvote te da se mora dogovoriti s drugim strankama.

17:20
Milanović, iako je bio u sabornici, nije glasao za potpredsjednike Sabora. Poslije je prošao pored novinara bez ikakve izjave i objašnjenja.

17:15
Milijan Brkić izabran je sa 134 glasova za, 10 suzdržanih i 4 protiv. Gordan Jandroković izabran je sa 136 za, 9 suzdražanih i 4 protiv. Željko Reiner izabran je sa 136 za, 8 suzdržanih i 4 protiv. Milanka Opačić izabrana je sa 132 za, 8 suzdržanih i 4 protiv. Ivan Vrdoljak izabran je sa 130 za, 10 suzdržanih i 5 protiv.

17: 14 Krenuo je i izbor potpredsjednika Sabora - HDZ-ovih Gordana Jandrokovića, Milijana Brkića, i Željka Reinera, SDP-ove Milanke Opačić te HNS-ovog Ivana Vrdoljaka.

17:02 Prihvaćen je izvještaj MIP-a. Krenula je prisega. Na njoj se pojavio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji se u Saboru pojavio samo na prisezi.

Prisegnuli su gotovo svi zastupnici, osim roberta Podolnjaka koji zbog ozljede nije mogao bit u Saboru. Oni koji su na nespojivim dužnostima, poput župana i članova aktualne vlade u Saboru su poslali zamjene. Mladen Madjer zamjena je za HSS-ovog župana Stjepana Kožića, Bernarda Topolko umjesto HNS-ovog župana Matije Posavca, Božica Makar umjesto HNS-ovog varaždinskog župana Predraga Štromara, Ljubica Ambrušec umjesto Mostovog ministra Slavena Dobrovića, Monika Udovičić umjesto HDZ-ovog ministra Antona Klimana, Martin Baričević umjesto ministra Mire Kovača, Željko Lacković umjesto zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Natko Felbar umjesto Mostovog ministra Vlahe Orepića, Marija Jelkovac umjesto ministra Tome Medveda, Matko Franković umjesto ministra Lovre Kuščevića, Sandra Kulić Makar umjesto ministra Zlatka Hasanbegovića, Željka Josić umjesto HDZ-ovog sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, Ljubica Maksimčuk umjesto ministra Zdravka Marića, Josip borić umjesto ministra Olega Butkovića, Nikolina Babić umejsto ministra Darka Horvata, Vesna Bedeković umjesto ministra Tomislava Tolušića, Marko Šimić umjesto virovitičkog župana Danijela Marušića, Ivan Šipić umjesto skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića koji je sam stavio mandat u mirovanje, Branimir Bunjac umjesto Vladimire Palfi iz Živog zida te Damir Felak umjesto eurozastupnice Ivane Maletić.

16:41
Zasjedanje je nastavljeno izvještajem MIP-a.

16:37
Kako doznajemo, umjesto Mostovog Roberta Podolnjaka, koji se ozlijedio uoči saborske sjednice, na čelu Odbora za Ustav bit će Mostov Miroslav Šimić.

16:06
U uredu predsjednika Sabora održana je primopredaja između starog i novog šefa Sabora.

15:53
MIP će odmah održati sjednicu kako bi potvrdili zastupničke mandate.

15:49
U Mandatno-imunitetno povjerenstvo izglasani su kao predsjednik Žarko Tušek, te članovi Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Nada Turina Đurić, Damir Felak, Josip Križanić, Tomsilav Klarić i Miroslav Šimić.

15:48
Petrov je sjeo na mjesto predsjedavajućeg i počeo voditi sjednicu. Predlaže dnevni red.

15:45
Petrov je najavio jačanje uloge Sabora, posebice aktiviranje saborskih odbora.

15:40
Pred ovim sazivom stoje odgovorni zadaci, kazao je Petrov i naglasio važnost reformi koje se moraju odraditi. 'To je moguće odraditi samo u tolerantnoj atmosferi zajedničkog rada i argumentiranih rasprava', dodao je.

15:37
Nakon himne i minute šutnje govor drži Božo Petrov. 'Vaše iskazano povjerenje moja je obveza da obnašanju dužnosti pristupim časno', rekao je Petrov, dodavši da će sjednice voditi objektvno.

'Pravodobno i ravnopravno ću uvrštavati vaše prijedloge zakona', obratio se zastupnicima.

Naglasio je da će se svesrdno zalagati da Sabor bude državni parlament u punom smislu riječi – i najviše predstavničko tijelo i zakonodavna vlast, ali i jamac ostvarenja državnih i nacionalnih interesa te zaštitnih temeljnih sloboda, ljudskih i manjinskih prava i svih drugih demokratskih vrijednosti.

'Pred ovim sazivom Hrvatskog sabora i ovom vladom stoje veliki zadaci i ozbiljni izazovi', ocijenio je Petrov te kao ključne ciljeve istaknuo gospodarski rast i zaustavljanje iseljavanja.

'To je moguće samo u tolerantnoj atmosferi zajedničkog rada, međusobnog poštivanja, argumentiranih rasprava, konstruktivnih kritika, usklađivanja interesa svih političkih opcija i zrelog političkog odlučivanja, uz odbacivanje netrpeljivosti, isključivosti i nepotrebnih podjela svake vrste', kazao je.

Uvjeren je kako će se oko pitanja od nacionalne važnosti postići konsenzus svih parlamentarnih stranaka.

'Bez strateški promišljenih i odmjerenih političkih odluka, bez strateškog okvira koji omogućuje kvalitetne, provedive i trajne zakone te bez poštivanja parlamentarne procedure donošenja zakona i drugih akata nije moguć ni demokratski ustroj zemlje, ni uređena pravna država', rekao je predsjednik Sabora.

Zastupnicima je poručio kako su se prema povjerenom im mandatu dužni odnositi se kao prema svom radnom mjestu, ali i više od toga.

'Trebamo osigurati donošenje i primjenu kodeksa zastupnika u Saboru, to bi trebao biti naš zajednički cilj ako želimo opravdati povjerenje koje su nam građani dali na izborima', rekao je Petrov.

15:33
Sa 132 glasova za, 12 suzdržanih i jednim protiv Petrov je izabran za predsjednika Sabora. Time je Sabor konstituiran. Protiv je glasao Ivan Pernar. 'Petrovu ne vjerujem ni riječ', kratko je kazao za tportal. Suzdržani su bili zastupnici koalicije Jedina opcija, pet zastupnika HSS-a te HSU-ov Silvano Hrelja i HNS-ova Nada Turina Đurić.

15:32
Krenulo glasovanje o predsjedniku Sabora. U sabordnici je 139 zastupnika.

15:30
Za predsjednika Sabora predložen je Božo Petrov. Njegovu kratku biografiju pročitala je Mostova Ines Strenja Linić.

15:29
'Čuvao vas dragi bog, poručio je na kraju govora Reiner.

15:27
'Kada već nije bilo političke volje, nadam se da će se ovaj sastav Sabora voditi riječima, citiram: 'Za stvaranje demokracije važno je ostaviti na miru pepeo prošlosti, i okrenuti se zidu temelja budućnosti.'', rekao je Reiner.

Dodao je da je ponosan na vraćanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

15:25
'Mnoge diskusije su se, umjesto o gospodarstvu i investicijama i ostalim ključnim pitanjima, vodile o događajima od prije 70 godina', dodao je Reiner.

15:20
U kratkom govoru Reiner je kazao da je zadnjih pola godine bilo turbulentno razdoblje. 'Na mnogo toga sam ponosan, ali sam svjestan da smo trebali napraviti više', rekao je Reiner.

15:17
Reiner je podsjetio da su izbori održani 11. rujna. 'Prema izvješću DIP-a u Sabor izabran 151 zastupnik ili zastupnica. Evidentirana nazočnost 145 zastupnika', rekao je Reiner..

15:12
Reiner drži pozdravni govor. Spomenuo je sve državne uglednike, bivše predsjednike Sabora, europarlamentarce, i predstavnike sudbene vlasti i HAZU-a.

15:09
U Sabornicu su pristigli aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Tihomir Orešković te budući predsjednik Sabora Božo Petrov i mandatar Andrej Plenković.

Izborom novog predsjednika Sabora Bože Petrova i službeno će biti konstituiran Sabor. Petrov će nakon izbora održati kratki govor, a zatim će uslijediti i izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Ono bi odmah trebalo održati svoju sjednicu kako bi verificiralo zastupničke mandate te zamjene za one zastupnike koji zbog nespojivosti dužnosti ili mirovanja mandata neće biti u Saboru.

Dok će MIP zasjedati u Saboru će biti održan kratki domjenak. Naime, na konstituirajućoj sjednici očekuju se najviši državni dužnosnici, aktualni premijer Tihomir Orešković te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nešto malo prije 16 sati očekuje se i službena primopredaja kabineta predsjednika Sabora.

Nakon domjenka Sabor će nastaviti raditi. MIP će podnijeti svoj izvještaj, a zastupnici će i službeno dati prisegu. Zatim će uslijediti izbor radnih tijela, no ne svih. Bit će izabrana ona koja su potrebna za izglasavanje zakona koji bi se danas trebali naći na dnevnom redu. Radi se o zakonima potrebnim za formiranje Vlade odnosno vezani uz smanjenje broja ministarstava i uvođenje državnih tajnika umjesto zamjenika ministara.

Razvoj događaja pratite na tportalu