TUĐMANOVA UZDANICA

Ivić Pašalić skenirao Plenkovića: Slijedi mu ispit

14.10.2016 u 10:13

Bionic
Reading

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić i nekadašnji prvi savjetnik prvog predsjednika Franje Tuđmana kazao je kako Andrej Plenković 'nažalost neće imati problema s desnim krilom stranke'

Kaže da politiku prati iz hobija. 'Andrej Plenković je zvijezda u usponu. Uspješno je položio kolokvije, ali sada dolazi pravi ispit. Dolazi suočavanje s realnošću, puno je izazova i neće mu lako. Mislim da je obećavajuće rješenje, smanjuje tenzije u društvu, da se ne bavi prošlošću... Zasad izgleda obećavajuće', kaže Pašalić za N1 i vjeruje da Plenković neće imati problema s desnim krilom stranke.

'Nažalost neće, rekao bih. Nijedan predsjednik HDZ-a nikad nije imao problema jer se članovi prešaltaju. Nije dobro slijepo slijediti vođu, vidjeli smo kako to završava. Ima veliki i autoritet i pitanje je što će s njim učiniti, ali neće imati problema u upravljanju strankom. Bolje bi bilo da ima pa da mu odluke budu kvalitetne. Ne mogu ne sjetiti se scena kada je Karamarko radio uistinu nepametne poteze, a istaknutiji članovi su se iza njega slikali kao dekor. Da su mu govorili šefe nemojte to raditi, sigurno bi bilo bolje. Plenković je trener, ima sve u rukama, neće imati otpora u stranci i na kraju ja se nadam da će se to osjetiti i u konkretnim odlukama i promjeni stanja u zemlji', kazao Pašalić.


Komentirao je i odnos HDZ-a i Mosta'Povjerenje je osjetljiva biljka. Dugo se gradi, brzo se gubi. Sjetimo se prijašnje Vlade istih aktera. Bilo je svega, a sada toga nema i osjeti se dojam da postoji solidna razina povjerenja jer bez povjerenja je nemoguće upravljati. Dobro je da je tako jer u ovim okolnostima sve druge alternative su slabašne i bile bi nestabilne', poručio je.

Pojasnio je i svoj prijedlog da bi se Ministarstvo poljoprivrede trebalo preimenovati u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

'Čitav je niz argumenata za to. Ministarstva moraju rješavati najvažnije probleme države. Šume pokrivaju ogromnu površinu naše zemlje, imamo 400 milijuna kubika zalihe drva. To je oko 25 milijardi eura vrijednosti s time da raste za 10 milijuna kubika godišnje. U toj industriji radi oko 50.000 radnika, izvoz je preko milijardu i 100 milijuna eura godišnje. Jedna je to od rijetkih industrija koja radi trgovački deficit. To je razlog po kojem bi država trebala time direktno upravljati i staviti to u resor. Uostalom, i nekad se to tako zvalo', rekao je Pašalić.