KOCKA JE BAČENA

Blokada i na Fakultetu političkih znanosti

24.11.2009 u 18:01

Bionic
Reading

Plenum studenta zagrebačkog Fakuleta političkih znanosti je donio odluku o blokadi nastavnog procesa na tom fakultetu zahtijevajući, kao i njihove kolege na drugim blokiranim fakultetima u Hrvatskoj, besplatno obrazovanje

Plenum studenta zagrebačkog Fakuleta političkih znanosti večeras je donio odluku o blokadi nastavnog procesa na tom fakultetu zahtijevajući, kao i njihove kolege na drugim blokiranim fakultetima u Hrvatskoj, besplatno obrazovanje.

I Splićani blokiraju

Plenum skupine studenata Sveučilišta u Splitu jenakon dvosatna zasjedanja na Filozofskom fakultetu, odlučio u srijedu u 12sati blokirati veliku fakultetsku dvoranu, zahtijevajući besplatnovisoko obrazovanje. Splitsko sveučilište ima oko 23tisuće studenata, a na plenumu nazočno je bilo oko 150studenata, ali je dio njih napustio zasjedanje tijekom dvosatnihrasprava. Za sutrašnju blokadu izjasnilo se 60-ak studenata.

Na višesatnom plenumu, na kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak studenata, odluku o blokadi nastave podržalo je 125 studenata, 55 je bilo protiv a 22 suzdržano.

Studenti ističu da je metoda blokade nastave izraz borbe protiv komercijalizacije školstva, što je štetan i socijalno destruktivan proces jer je time pristup obrazovanju uvjetovan imovinskim statusom.

Zakon kojim bi se to reguliralo nije donesen, iako je obećano da će biti donesen u rujnu, drže studenti.

Kao rješenje predlažu donošenje zakonske regulative po kojoj bi visoko obrazovanje bilo u potpunosti javno financirano iz državnog proračuna.

Poručuju da izjave o besplatnom obrazovanju koje dolaze iz Ministarstva znanosti i od prosvjetnih vlasti ne predstavljaju ostvarenje studentskih zahtijeva jer ostavljaju mogućnost za neku vrstu naplaćivanja školarina te puno ulaznih točaka za komercijalizaciju školstva.