VIŠE NIJE KAMEN SPOTICANJA

Čuva li desna struja u HDZ-u leđa Hasanbegoviću ili je ostao sam?

14.10.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Nakon što su pojedine udruge s desnog političkog spektra odlučno rekle da Ninu Obuljen ne žele vidjeti kao nasljednicu Zlatka Hasanbegovića postavlja se pitanje hoće li Andrej Plenković popustiti pritisku s obzirom na to da kadroviranjem mora udovoljiti i desnoj struji unutar HDZ-a kako bi zadržao mir u stranci. S druge strane, ako Obuljen i ne postane ministricom, Hasanbegoviću se ne smiješi novi mandat

Je li Hasanbegović solo igrač ili iza njega stoji desno krilo HDZ-a? Prema svemu sudeći, još uvijek tehnički ministar kulture neće biti kamen spoticanja tijekom kadroviranja. Tu ulogu od njega preuzima Nina Obuljen te u medijima kotira kao izgledna Hasanbegovićeva nasljednica.

No pojedine braniteljske udruge žestoko su se usprotivile toj mogućnosti, optužujući Obuljen da je sudjelovala u izvlačenju novca iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Bi li njezino imenovanje uzburkalo duhove u HDZ-u?

'Plenković će morati pokazati veliku političku hrabrost da nakon svega postavi Obuljen za ministricu. Političku odvažnost pokazao je kada ju je uzeo u obranu i javno rekao da ju izuzetno poštuje', smatra politički analitičar Davor Gjenero.


Dodaje da se preuveličava Hasanbegovićev utjecaj na tvrdu struju u HDZ-u. 'On nije čovjek koji ima veliki ponder unutar stranke, a u mnogim važnim pitanjima njegove se pozicije bitno razlikuju od onih tvrde struje unutar HDZ-a. Hasanbegović igra svoju igru sa skupinom onih koji ga podržavaju, ali i pokušava se održati na mjestu ministra kulture, što mu vjerojatno u konačnici neće uspjeti', misli Gjenero. Također ne smatra da bi Hasanbegović mogao povući neke istomišljenike na svoju stranu i izdvojiti se iz HDZ-a.

Vjeruje da je unutar HDZ-a aktualna relativizacija dobrih Plenkovićevih rezultata te da se pokušava 'vratiti prijašnja struktura utjecaja'.

'Tu jeHasanbegović iskorišten na neki način. Na njega se ne računa, ali su ga ostavili u igri da pokuša smanjiti autoritet Plenkovića unutar stranačke organizacije i da oko sebe okupi dio društva koji ne govori u ime stranke i svjetonazorski je bliži Hasanbegoviću nego stranci', pojašnjava Gjenero.

Obuljen je, dodaje, školski primjer za funkciju ministrice, govori jezikom EU-a i poznaje kulturne politike. Ima administrativne i političke kapacitete te nije ideologizirana, nabraja Gjenero. 'Pogađa profil onoga što je proveo Plenković u drugim resorima', dodaje.

'Plenković bi se morao podsjetiti što je u takvim situacijama radio Sanader jer je on imao snažan politički instinkt. U političkoj borbi pobjeđuje onaj koji pokaže da je spreman radikalnije djelovati - ako se povuče, počet će gubiti', zaključuje Gjenero.