OREŠKOVIĆ NA KRAJU MANDATA

'Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što jesmo, napravili smo dobro i to se vidi'

12.10.2016 u 10:00

  • +6

Posljednja sjednica Vlade Tihomira Oreškovića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održava se posljednja sjednica u Saboru opozvane vlade HDZ-a i Mosta na čelu s Tihomirom Oreškovićem, a ključna točka je opsežno Izvješće o radu Vlade na čak 1.798 stranica unatoč njenu vrlo kratkom mandatu. Orešković je zadovoljan učinjenim, a novoj Vladi, kako je naglasio, ostavlja dobru i stabilnu poziciju koju se može ojačati i nadograditi. Pogotovo budu li imali na umu njegove tri poruke

'Prije devet mjeseci imali smo prvu sjednicu i postavili dva jasna i mjerljiva cilja – sređivanje javnih financija i ekonomije te ubrzavanje ekonomskog rasta i poboljšanje standarda građana. Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što jesmo, napravili smo dobro i to se vidi', ustvrdio je Orešković nakon usvajanja dnevnog reda današnje sjednice te je izrazio žaljenje jer nije ostvaren cilj da se pojača kreditni rejting.

No to bi mogla učiniti nova Vlada, kojoj, kako je istaknuo, 'ostavljaju dobru i stabilnu poziciju, a za budući postav Banskih dvora ima i tri poruke: 'Treba zadržati fiskalnu disciplinu, ne opustiti se, a bit će velik pritisak, ali ako smo hrabri, može se ostvariti. Drugo, treba ostvariti reforme jer bez toga nema rasta. Porezi, efikasnija javna uprava, zdravstvo... ima tu još dosta posla, a javna nabava ima velik potencijal za uštedu i to ne znači rezanje, nego mogućnost za prebacivanje na neke druge strategije, poput digitalizacije i demografije.'

'I na kraju, treba poboljšati upravljanje javnim kompanijama, tu je velik potencijal te ogromne rezerve za rast', istaknuo je Orešković te zaradio pljesak kolega ministara nakon što je kazao: 'Želio bih svima zahvaliti na trudu i zalaganju te svima želim puno sreće i uspjeha u budućnosti.'

Orešković je u prilog svojim tvrdnjama pobrojao i dobre ekonomske pokazatelje, koji su bolji od predviđanja, a oni su detaljno navedeni i u Izvješću o radu i preuzetim te nepodmirenim obvezama, koje je ukratko izložila i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. Taj će dokument, o kojem je tportal već pisao, a koji ima 1.798 stranica, Orešković predati novom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću odmah nakon što saborski zastupnici na drugoj strani Markova trga dignu ruke za njega i buduće mu ministre i ministrice.


Vladajući su odlučili pokrenuti i pilot projekt za upravljanje ljudskim potencijalima, a ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić istaknula je da su mjere usmjerene na učinkovitu javnu upravu, razvoj ljudskih potencijala te kvalitetne i informatizirane javne usluge.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila i isplatu 67,5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za podmirenje troškova nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora. Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je zatražilo isplatu ukupno 122 milijuna kuna, a do sada mu je kroz dvije rate isplaćeno ukupno 20 milijuna kuna i danas Vlada kroz treću ratu od 67,5 milijuna kuna omogućava DIP-u isplatu naknada za rad biračkih odbora i izbornih povjerenstava te naknade za Etičko povjerenstvo, informatičke koordinatore i stručni tim DIP-a.

Preventivni sistematski pregledi za branitelje

Odlazeća Vlada RH usvojila je prijedlog programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji je kolegama predstavio ministar branitelja Tomo Medved, ministar branitelja, a provodi se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom u Zagrebu, koji su istražili razliku između branitelja i opće populacije kad je riječ o bolestima. Ministar zdravlja Dario Nakić objasnio je da će program pokrivati osnovne preglede, a ministar branitelja Tomo Medved iznio je podatke da je od 1998. do 2011. godine od 501.700 hrvatskih branitelja njih 207.600 bilo hospitalizirano, i to u prosječnoj dobi od 43,8 godina, a u istom razdoblju preminulo je ukupno više od 242.000 branitelja, u prosječnoj dobi od oko 50 godina.

Samo prošle godine umrlo je oko 3.000 branitelja, odnosno njih osam dnevno, kazao je Medved i naveo da je stoga u suradnji s Ministarstvom zdravlja dogovoreno da će provedba preventivnih sistematskih pregleda započeti u listopadu na području Vukovarsko-srijemske županije i da će se tijekom 2017. godine nastaviti s preventivnim sistematskim pregledima u svim županijama, a sve u cilju što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u braniteljskoj populaciji.

Mirovine za pripadnike HVO-a

Pred Vladom se našla i odluka kojom se osiguralo novac za mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno članovima njihovih obitelji, koje nisu isplaćivane od 2007. godine, a njome se želi umanjiti eventualnu štetu za državni proračun s obzirom na to da se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kontinuirano obraćaju korisnici, pripadnici HVO-a i njihovi nasljednici tražeći isplate neisplaćenih svota invalidske mirovine, koju ostvaruju temeljem ugovora između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH.

Oni pod prijetnjom pokretanja sudskog spora traže isplatu zaostalih svota, a već je u tijeku i veći broj sudskih sporova protiv HZMO-a.

Traže se novi članovi Upravnog vijeća Hine

Vlada je prihvatila Nacrt javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća (UV) Hine. Naime, Ministarstvo kulture zadužit će da taj Javni poziv objavi u Narodnim novinama i u jednom od dnevnih glasila te prikupi prijave kandidata i prijedlog za imenovanje dostavi Vladi radi predlaganja Hrvatskome saboru koji imenuje i razrješava UV Hine.

Ono ima pet članova, iz reda zaposlenih u Hini, reda stručnjaka za medije te iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, a dijelu članova i članica istječe mandat, jednoj članici 12. listopada, a trojici članova 19. listopada, te je potrebno pokrenuti postupak izbora dijela članova Upravnog vijeća javnim pozivom, objasnio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović

'CETA – posljednji antidemokratski čin vlade u ostavci'

Vlada je usvojila i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade, s jedne strane, i Europske unije i njenih država članica, s druge strane. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je da je CETA mješoviti međunarodni ugovor koji se sklapa unutar okvira EU-a kako bi se moderniziralo gospodarske uvjete poslovanja s kanadskim tržištem. Hrvatski poslovni subjekti ostvarili su ukupnu robnu razmjenu vrijednu 40 milijuna eura i njima će se omogućiti lakši pristup tržištu te manje carine, kazao je Kovač i ustvrdio da sporazum neće utjecati na europske standarde poslovanja i da za ovo nisu potrebna proračunska sredstva.

Bila je to i zadnja točka na otvorenom dijelu današnje sjednice te je Orešković, koji je prije manje od godinu dana došao iz Kanade i postao hrvatski premijer, još jednom poručio: 'Bila mi je čast, hvala svima.'

Inače, upravo zbog CETA-e i izostanka javne rasprave Inicijativa Zaustavimo TTIP, koja okuplja brojne organizacije civilnog društva od Zelene akcije do Gonga, organizirala je uoči današnje sjednice Vlade protest ispred Banskih dvora.

'CETA štiti isključivo interese velikih korporacija', poručila je Inicijativa koja se, kako su istaknuli, 'oštro protivi stavljanju na dnevni red ovog prijedloga bez informiranja građana i sustavne javne rasprave o važnom ugovoru koji će uvelike utjecati na gospodarstvo, pravni sustav i na svakodnevni život i zdravlje građana Republike Hrvatske. Radi se o posljednjem i antidemokratskom činu tehničke vlade koja time izražava krajnji prezir prema hrvatskim građanima i njihovim izabranim predstavnicima u Saboru.'