PRIJE IZGLASAVANJE JAMSTAVA

Petrov potvrdio: Sabor radi i u subotu, potvrđivanje Vlade u utorak ili srijedu

11.10.2016 u 17:17

Bionic
Reading

Andrej Plenković, Božo Petrov i Željko Reiner sastali su se u HDZ-u kako bi se dogovorili oko procedure ovoga i sljedećeg tjedna, u kojem bi, najavljuju, trebala biti izglasana nova Vlada RH, javlja N1

'Završili smo sastanak s kolegama iz Mosta i dogovorili smo, u suradnji sa Željkom Reinerom, hodogram koji se odnosi na konstituirajuću sjednicu Sabora. Želimo da se u okviru dnevnog reda sjednice donesu svi zakoni koji su potrebni prije formiranja Vlade, a uvrstit će se u dnevni red i zakoni koje smo dogovorili s Mostom i naša je namjera da sredinom idućeg tjedna omogućimo termin kada bi buduća Vlada dobila povjerenje u Saboru. Potvrdili smo okvir naše suradnje i to odražava naš dijalog', rekao je Plenković.

Petrov je, prenosi televizija N1, potvrdio da je dogovoreno sve uoči konstituirajuće sjednice.

'Usuglasili smo se vezano za konstituiranje Sabora i sve što treba napraviti. Ono što slijedi nakon toga - na dnevni red dolaze zakoni za formiranje Vlade i prijedlozi o kojima smo diskutirali vezano za jamstva Mosta. U cilju nam je zbog poruka koje dobivamo iz oporbe - da će koristiti mogućnosti da bi napravili spektakl u Saboru - reći da će se u utorak ili srijedu formirati Vlada. U dnevni red će se uvrstiti svi prijedlozi o kojima smo diskutirali', rekao je Petrov.

'Počinjemo s dnevnim redom. Izglasat ćemo zakone potrebne za formiranje Vlade, a slijedi izglasavanje svih drugih zakona na dnevnom redu. U utorak i srijedu će se napraviti koliko stigne, a nakon toga cijeli dnevni red. Sabor će jako intenzivno raditi i u petak i u subotu i ponedjeljak, tako da Sabor bude mjesto u kojem će se zaista raditi i mjesto prave demokracije', rekao je čelnik Mosta.

Upitan hoće li Mostovi prijedlozi zakona ići u hitnu proceduru, Plenković je kazao kako za neke nije potrebna široka rasprava.

'Postoji nekoliko različitih zakona. Neki su precizni i jasni i ne zahtijevaju pretjerano široku raspravu, a neki imaju veće učinke. Naša je namjera zastupnicima ostaviti dovoljno vremena kako bi stekli uvid u ciljeve tih zakona. Sutra ćemo voditi razgovore s predstavnicima oporbenih stranaka kako bismo usuglasili sve što se odnosi na odbore unutar Sabora tako da se to može izglasati u petak kako bi i radna tijela Sabora mogla donijeti odgovarajuće zaključke o zakonskim prijedlozima', kazao je Plenković.

'Inicijator ovih zakona je Most. Te točke su stavljene na stol i na njima smo radili skupa i shvatili smo namjeru Mosta. Oni su dorađeni i bit će izglasani uz dogovor partnera u vlasti', rekao je Plenković.

Upitan hoće li zastupnici HSS-a biti dio vladajućih, Plenković je potvrdio kako razgovori o tome tek trebaju uslijediti.

'Sutra će naši kolege voditi razgovore o tome imajući na umu kontekst dužnosti u pojedinim odborima.'

Božo Petrov
pojasnio je neke pojedinosti o zakonskim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu.

'Zakon o HNB-u predlagali smo prije nekoliko mjeseci. Sada je on i dorađen i vidjelo se da su tu svi prijedlozi koji su stavljeni u funkciju u drugim članicama EU-a. Nije to neki presedan. Tražit će se mišljenje Europske središnje banke. Bitno je da će se onih sedam jamstava i provesti, ne toliko zbog Mosta, nego promjena koje će se dogoditi. Teško je nekim načelnicima prihvatiti zakon o lokalnoj samoupravi, ali to je pravi početak za cjelokupnu reformu lokalne uprave', kazao je Petrov.

'Ovršni zakon smo usuglasili s HDZ-om i to ide na dnevni red', dodao je Petrov te je otkrio i neke pojedinosti.

'Oni koji budu ovršeni sigurno će imati zamjenski stan. Osobe koje su deložirane neće ostati bez krova nad glavom. Tri četvrtine plaće će biti sačuvane od ovrhe. To su najvažnije stvari', kazao je.

Plenković je na kraju odgovorio i na pitanje o statusu štićene osobe koji imaju potpredsjednici Vlade.

'Što se tiče tog statusa, iz mog minimalnog uvida to je regulirano zakonski. Tamo gdje ja vidim potpredsjednike Vlade, minimalno dva će po zakonu ionako imati taj status', kazao je.