PRVOBORAC 'NOVOG HDZ-A'

Davor Božinović, Plenkovićev bič za vladu i oko nje

12.10.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Nije bilo funkcije na kojoj ga se nije moglo vidjeti - od potpredsjednika vlade bez portfelja do ministra obrane ili vanjskih poslova - no Davor Božinović u Banske dvore ući će na mala vrata, kao predstojnik ureda budućeg premijera Andreja Plenkovića

Ima neke simbolike u činjenici da je upravo njegovo ime prvo i zasad jedino objavljeno, dok se u pozadini još odvija žestoka bitka za fotelje iz HDZ-ove kvote. Možda nije prekršio princip dogovoren s Mostom o potpredsjednicima koji će morati istovremeno biti i ministri, možda je zbilja odlučio udovoljiti vlastitoj bazi i konačno gurnuti u igru umirovljenog generala Damira Krstičevića - ali je istovremeno Plenković dao do znanja tko će mu u idućem razdoblju de facto biti desna ruka.

Davor Božinović (55) s mandatarom i budućim premijerom dijeli prapovijest u Ministarstvu vanjskih poslova, sada već bizarno plodnom rasadniku političkih kadrova nove generacije, no pupčanom vrpcom vezani su otkad su se 2011. na poziv Jadranke Kosor zajedno učlanili u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Nije posve jasno što se dogodilo s njegovim navodnim članstvom s početka devedesetih i kada je ono zamrlo, no ponovni ulazak u stranku bio je očit znak da je ušao u prvu HDZ-ovu ligu. Barem u to doba.

Jadranka Kosor: To su moji dečki

'To su moji dečki', otvoreno se hvalisala Kosor, a sam Božinović kasnije je objasnio da se politički aktivirao premda je bio svjestan toga da se HDZ-u sprema gubitak izbora. 'To je bila posljedica uvjerenja da će odlazak u oporbu HDZ iskoristiti da bi se vratio ojačan i dobio sljedeće izbore. Nisam smatrao da je gubitak izbora u tom trenutku tragedija', kazao je u jednom kasnijem intervjuu.

U međuvremenu se u stranci proveo kao bos po trnju - niti je kandidiran na izborima za Europski parlament, niti ga je Tomislav Karamarko želio vidjeti u Saboru - a prosperirao je tek kada je uzde preuzeo Andrej Plenković. Doduše, ni na posljednjim izborima nije briljirao jer je na petom mjestu na HDZ-ovoj listi za Zagreb sakupio skromnih 475 glasova, pa ga je preferencijalnim glasovima pretekla jastrebica Bruna Esih, no bilo je jasno da ga ipak čeka dramatičan napredak u stranačkoj hijerarhiji. On će biti Plenkovićev 'Tomislav Saucha' - uvijek iza ramena, slabo vidljiv i eksponiran, ali čovjek čiji ćete telefonski broj okretati ako želite doprijeti do premijera. Njegov trbuhozborac prema državnom aparatu, ali i izvan njega.

Impresivna karijera u državnoj službi

Rođen 1961. u Puli, s korijenima u Boki Kotorskoj, Božinović je po službenoj biografiji u karijeru krenuo 1987. kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske - navodno jer je diplomirao na općenarodnoj obrani društvenoj samozaštiti - a tri godine kasnije postaje predsjednik Novačke komisije u Ministarstvu obrane Hrvatske. U međuvremenu je magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na temu međunarodnih odnosa, pa je krenula njegova dosta impresivna karijera u državnoj službi: u idućih desetak godina doslovce se prošetao desecima diplomatskih funkcija - od savjetnika u MVP-u i veleposlanstvima u Bugarskoj i BiH, preko načelnika i pomoćnika ministra, do koordinatora za susjedne države i tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, a kasnije i veleposlanika u Srbiji i Crnoj Gori.

Koncem devedesetih čak je jedno vrijeme, barem formalno, vodio Sedmu upravu unutar MVP-a, famoznu i po tajnovitom i nekontroliranom zapošljavanju dvojbenih špijunskih kadrova.

Potom stiže Mesićeva era: našeg glavnog junaka tadašnji predsjednik države u veljači 2004. postavlja za svog predstojnika ureda, u kojem kontrolira savjetnike i vodi predsjedničke protokolarne obveze. Ovaj detalj u novoj HDZ-ovoj političkoj normalnosti više nema ključnu oznaku 'Mesić', nego 'iskustvo', što znači da se na nižim i slabo prilagodljivim nivoima samo potiho može rogoboriti o Božinovićevoj epizodi služenja mrskom 'neprijatelju svega hrvatskog'. Karijera kasnije vodi za veleposlanika pri NATO-u u Bruxellesu, zatim u fotelju državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova, a 2010. Jadranka Kosor instalira ga i za ministra obrane. Godinu dana bio je zastupnik - promatrač u Europskom parlamentu.

Nije kliknuo s Karamarkom

Karamarkovu osvetu mirno je primio i nakon odrađenog mandata u Saboru bespogovorno se vraća na činovničku funkciju u isto ministarstvo, što i sam predstavlja kao kuriozitet u hrvatskoj političkoj praksi. 'Nismo kliknuli', uvijeno će objasniti što se događalo u njegovu odnosu s tadašnjim šefom HDZ-a, no već ovog proljeća bilo je jasno da će biti jedan od prvoboraca u operaciji dovođenja stranke na pristojniju, briselsku razinu. 'On ima životnu zrelost, iskustvo i znanje. Bitno je da predstojnik ureda bude osoba a autoritetom za koordinaciju s resorima, ali i svim drugim akterima u društvu', opisat će ovog utorka Plenković dužnosti i zadatke svog budućeg biča.

Po dostupnim podacima, Davor Božinović jedan je od onih kojima se u političkoj karijeri novac nije lijepio za prste - sa suprugom posjeduje po jedan veći i manji stan u Zaprešiću, jedan poslovni prostor, dva automobila i skuter. Deklarirao je da ih je mahom stekao kreditima, no sada zaduženja kod banaka po svemu sudeći više nema.
Ima dvoje djece.