FORMIRANJE NOVE VEĆINE

Plenković, Reiner i Petrov dogovaraju proceduru

11.10.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković naći će se prije podne sa sadašnjim i budućim predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i Božom Petrovim, a na sastanku u središnjici HDZ-a trebala bi biti dogovorena procedura po kojoj će se donositi zakoni koje je Most istaknuo kao 'jamstva' čije bi donošenje trebalo prethoditi potvrđivanju nove vlade

Plenković je u ponedjeljak, gostujući na RTL-u, kazao kako će se na sastanku razgovarati upravo o proceduri po kojoj bi se trebali donijeti zakoni o čijem je meritumu, kako kaže, postignut načelni politički konsenzus. 'Želimo perfektuirati upravo te dogovore, vidjeti proceduralnost sa službama Hrvatskog sabora, s aktualnim predsjednikom Sabora, što je realno i u kojem roku', rekao je Plenković.

Naglasio je da, kao pravnik i legalist, želi da se poštuje procedura. 'Naravno, ukoliko je to moguće, naći ćemo način da se zadovolji i procedura i politički prioriteti Mosta u ovom trenutku', kazao je Plenković.

Most je u kampanji za nedavne parlamentarne izbore najavio da će suradnju u budućoj vladi uvjetovati sa sedam točaka, među kojima su uvođenje tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima, dodatno ograničavanje izdvajanja lokalne samouprave za zaposlene, izmjena Ovršnog zakona, smanjivanje prava dužnosnika po isteku mandata i kažnjavanje zastupnika koji neredovito dolaze na sjednice.

Donošenje tih zakona trebalo je prethoditi potvrđivanju nove vlade u saboru, no čelnik Mosta Petrov u ponedjeljak je poručio kako Most, u slučaju da se pokaže kako je za spomenute zakone potrebna dulja procedura, ipak neće kočiti formiranje nove vlade.

'Ako postoji opcija da će se zbog procedure trebati čekati na formiranje vlade i mjesec dana, mi nećemo kočiti formiranje vlade. Nismo protiv ideje da se u međuvremenu formira vlada', rekao je Petrov.