SUKOB U VELIKOJ GORICI

Pukla tikva u HDZ-u, gradonačelnika tjeraju u Živi zid

11.10.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Dražen Barišić, šef velikogoričkog, ali i županijskog HDZ-a, trebao bi u srijedu odstupiti s prve funkcije jer prema stranačkom Statutu nijedan član stranke ne može obnašati dužnost predsjednika stranke na dvije organizacijske razine

Barišić je, podsjetimo, u travnju dobio mandat za vođenje gradskog, a mjesec kasnije i županijskog HDZ-a, ali kako je stranka nakon toga mijenjala Statut, morao je odstupiti s jedne funkcije. Odlučio je otići s mjesta šefa Gradskog odbora (GO), ali se pritom nije želio odreći mogućnosti da treći put dobije gradonačelnički mandat. Naime, jučer je na Facebooku napisao da će se 'sigurno u svibnju 2017. kandidirati za gradonačelnika kako bi završio započeto za dobrobit građana i Velike Gorice'.

Nakon što on odstupi stranka bi trebala imenovati vršitelja dužnosti, a potom bi trebali biti i raspisani unutarstranački izbori. Među članovima stranke pronio se glas kako bi v.d. na snazi mogao ostati i do šest mjeseci, što mnogi smatraju potpuno neprihvatljivim.

Jedan od onih koji se zalažu za to da izbori budu što prije je Tomislav Lukšić, Barišićev oponent i jedan od onih koji žele preuzeti velikogorički HDZ.

'Planiram se kandidirati za predsjednika Gradskog odbora velikogoričkog HDZ-a. Nadam se da će izbori biti što prije, odnosno u roku od mjesec dana. Svako daljnje odugovlačenje ne bi bilo poželjno', smatra Lukšić i dodaje da je poželjno da bude što više kandidata.

Pojasnio je da predsjednik Gradskog odbora automatizmom ne postaje kandidat za gradonačelnika, ali i da on za sada nema ambicija to postati.

'Ne razmišljam o tome da postanem gradonačelnik. Prvi korak je preuzimanje Gradskog odbora. Vidio sam da je Barišić napisao da želi biti gradonačelnik treći put, ali Gradski odbor o tome nikad nije raspravljao. Nije samo naveo ispred koje stranke će biti kandidat. Možda Živog zida? On se tom izjavom malo istrčao i ona je, čak bih rekao, suprotna Statutu', pojasnio je Lukšić.

Jurica Mihalj, HDZ-ov vijećnik, smatra kako bi se izbori trebali održati šest mjeseci nakon izmjene Statuta stranke.

'S obzirom da su lokalni izbori u svibnju iduće godine svako odugovlačenje stranci samo može štetiti. Što se unutarstranački izbori održe prije - tim bolje. Statut je mijenjan 28. svibnja i posljednji rok u kojem bi se trebali održati izbori je 28. studenog', bio je izričit Mihalj.

Što o svemu misli Barišić, nismo uspjeli doznati jer na pozive i SMS-ove nije odgovarao. Da u tamošnjem ogranku nešto škripi, potvrđuje i e-mail poslan s adrese u čijem nazivu stoji HDZ, a u kojom se gradsku organizaciju i Barišića tereti za razne malverzacije. Na zadnjoj sjednici GO je odbacio sve navode iz e-maila, a Barišić je prijavio nadležnim institucijama nelegalno korištenje imena HDZ-a s ciljem utvrđivanja identiteta osobe ili osoba počinitelja ovog kaznenog djela te kaznenog djela klevete i uznemiravanja javnosti.

Velikogoričkim HDZ-om godinama je prije Barišića upravljao Ivan Šuker, nekadašnji ministar financija. Šuker se novog mandata u Saboru nije dokopao, bio je 14. na listi, a nije imao dovoljno preferencijalnih glasova da nađe svoje mjesto pod suncem na Markovu trgu. U križaljci novog šefa stranke Andreja Plenkovića za njega nije bilo mjesta. Ima li Šuker želju vratiti se u velikogoričku bazu, nismo uspjeli doznati jer mu je mobitel bio isključen.