SPAJANJE EKOLOGIJE I ENERGETIKE

Novo megaministarstvo imat će trinaesto prase, pitanje je samo - koje

11.10.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Iako skeptici u izdvajanju energetike iz Ministarstva gospodarstva i spajanju sa zaštitom okoliša vide tek političku trgovinu Mosta i HDZ-a, spajanje do sada nespojivog, a to su energetika - koja se u Hrvatskoj uglavnom svodila na fosilna goriva - i zaštita okoliša, pozdravlja i Mirela Holy, nekadašnja ministrica zaštite okoliša, Vjeran Piršić, eko aktivist iz udruge Eko Kvarner te predsjednik Zelene akcije, Bernard Ivčić

Je li spajanje energetike i zaštite okoliša u jedno ministarstvo spajanje nespojivog i hoće li zaštita okoliša u tom kompletu biti trinaesto prase? Na osnovi dosadašnje prakse, moglo bi se zaključiti da hoće.

Relativno nedavno letjele su strijele između Mirele Holy, ministrice zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića, i Radimira Čačića, tadašnjeg ministra gospodarstva. Čačić je strastveno zagovarao ugljen kao glavni izvor energije u termoelektranama Ombla i Plomin, dok se Holy nije slagala s tim. Navodno je to bio jedan od razloga naprasne smjene Mirele Holy, a ne sporni mail u kojem je pokušala kadrovirati u HŽ-u.

Tada su Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zaštite okoliša bili na suprotstavljenim stranama. U novoj vladi HDZ-a i Mosta energetika se izdvaja iz gospodarstva i spaja sa zaštitom okoliša. Hoće li ova dva sektora objedinjena u jednom ministarstvu biti u sukobu interesa? Ne nužno.


'Nisam protiv toga da energetika bude u tom sektoru. Presudno je to kakvog će čovjeka imati na čelu. Ako to bude osoba kojoj je u središtu interesa energetika, onda će zaštita okoliša biti 13. prase', misli Mirela Holy. Kaže da je trend spajanja energetike i zaštite okoliša u razvijenim zemljama normalna pojava.

'Klimatske promjene danas su najveća globalna prijetnja i u dosta velikom broju razvijenih zemalja energetiku se promatra kao način za suzbijanje klimatskih promjena', kaže Holy za tportal.

No napominje da to mora biti strateško opredjeljenje cijele Vlade. 'Dok sam ja bila ministrica, meni su se jako često obraćali zainteresiran investitori vezano za obnovljive izvore energije. Njima je bilo čudno da ja nisam resorna za to jer sam ih morala preusmjeriti prema Čačiću. Ovo spajanje mora odražavati stvarno opredjeljenje Vlade za zelenu energetiku', napominje Holy.

S obzirom da te teme nisu previše bile zastupljene u predizbornoj kampanji, ali ni u postizbornim pregovorima HDZ-a i Mosta, Holy kaže da nije sigurna da u ovoj Vladi postoji takvo opredjeljenje ni znanje.

'Ova Vlada uopće nema strategiju; više su se bavili podjelom plijena', zaključuje.

Piršić: Hrvatska je bila talac fosilnih goriva

Eko aktivist i predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić pozdravlja spajanje energetike i zaštite okoliša ako 'se Hrvatska konačno odluči za tranziciju iz fosilnog u postfosilno društvo'.

'Hrvatska je do prošle godine bila talac fosilnih goriva. Ako želimo započeti desetljetnu tranziciju i otvoriti radna mjesta, to je pravi potez', napominje Piršić. Kaže da, prema njegovim informacijama, nova Vlada to misli i napraviti iako je zaštita okoliša bila u konfliktu s energetikom. Dokaz za to je, kaže, i sukob u koji su mostovci ušli s HDZ-om u prošloj Vladi zbog Ine i povezanosti Tomislava Karamarka s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem

Riječ je o procesu, poručuje, koji se sprema već dulje vrijeme. Male rafinerije će se gasiti, ne samo Sisak, već i Urinj. 'Frka koja se dignula oko Ine samo je pomoćni pravac, no fundamentalno je izbjegavanje društvenih sukoba oko energetike koje će se postići spajanjem', zaključuje.

Ivčić: Vidjet ćemo što će biti s bušenjem kopna

'Mislim da to ne smije biti u sukobu interesa. Energetika treba biti u skladu s načelima održivog razvoja i mora se temeljiti na poticanju energetske učinkovitosti te biti u skladu s niskougljičnim razvojem. Takvo spajanje je pozitivno', kaže nam predsjednik Zelene akcije Bernard Ivić.

Od nove Vlade očekuje da projekt Plomin C i bušenje Jadrana, koji su ranije odbačeni, u tom statusu i ostanu. Ipak, zabrinjava ga to što je prošla Vlada, i nakon što joj je u Saboru izglasano nepovjerenje, potpisala ugovore za bušenje kopna, a najavljen je natječaj i za preostali dio kopna. 'Tako da ćemo vidjeti što će biti s tim', kaže za tportal Ivić.