SINDIKAT I HND

'Kovačičeve izmjene Etičkog kodeksa na HRT-u su ništetne i nezakonite'

10.10.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovili su u ponedjeljak ocjenu da je bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić donošenjem Etičkog kodeksa za novinare posljednjeg dana mandata prekršio Statut HRT-a i Zakon o medijima te da je 'jasna odluka Nadzornog odbora koji je izmjene i dopune Etičkog kodeksa proglasio ništetnima i stavio izvan pravne snage'

Sindikati i ogranak HND na HTV-u u dopisu Ravnateljstvu HRT-a ističu i kako je logički zaključiti da je do izmjene Etičkog kodeksa došlo samo da bi se smijenilo postojeće Etičko povjerenstvo jer mandat članova traje još godinu dana.

'Prijedlog novog Etičkog kodeksa pojavio se iznenada na samom kraju mandata bivšeg v.d. ravnatelja, pri čemu samo Etičko povjerenstvo, do objave te činjenice sindikatima, nije znalo da se radi na izradi novoga Kodeksa', tvrdi se u dopisu Ravnateljstvu HRT-a. Dodaje se i da se takvo što dosad nije dogodilo na HRT-u jer su svi dosadašnji ravnatelji osnivali radne skupine koje su radile na prijedlogu Kodeksa, pri čemu su članovi Povjerenstva uvijek bili uključeni u izradu.

'Javna rasprava o izmjenama Kodeksa u ovom slučaju nije ni oglašena ni zapravo provedena, to jest u njoj nisu sudjelovali izabrani predstavnici zaposlenika na koje se Kodeks primjenjuje, dakle novinari i kreativno osoblje. Takva procedura nije u skladu ni sa Zakonom o medijima', ističe se u odgovoru Sindikata novinara i Ogranka HND-a na HTV-u koji potpisuju Sanja Šegedin Miriovsky i Sanja Mikleušević Pavić

Time reagiraju na posljednje priopćenje Ravnateljstva HRT-a u kojem se ističe da je Siniša Kovačić prijedlog novog Etičkog kodeksa 22. rujna dostavio Koordinaciji sindikata na savjetovanje, te da je 29. rujna Koordinacija sindikata dostavila svoje očitovanje te da 'nije dala negativno mišljenje na prijedlog Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a'.

U najnovijem očitovanju sindikata i HND-a reagira se i na tu tvrdnju Ravnateljstva uz objašnjenje kako se neistinito navodi da se Koordinacija sindikata nije negativno očitovala na taj prijedlog.

'Dobronamjerni su mogli jednostavno i lako provjeriti činjenicu da je prije objave novog Etičkog kodeksa Koordinacija sindikata u funkciji Radničkog vijeća HRT-a, uz brojne primjedbe, dala negativno mišljenje na prijedlog dokumenta, uz naglasak da je potrebno provesti cjelovitu raspravu novinara i kreativnog osoblja na HRT-u', zaključuje se u dopisu.

S druge strane, bez obzira na navode sindikata i HND-a te odluku NO-a kojom se utvrđuje ništavost novog Etičkog kodeksa, Ravnateljstvo HRT-a ističe da je Siniša Kovačić 30. rujna potpisao novi Etički kodeks koji će 'na snagu stupiti osmog dana od objave na intranetu HRT-a'.