CEREMONIJA NA PANTOVČAKU

Plenković predsjednici uručio 91 potpis, a ona njemu mandat

10.10.2016 u 13:24

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mjesec dana nakon izbora mandat za sastavljanje Vlade dala je HDZ-ovom predsjedniku Andreju Plenkoviću. On je na Pantovčak donio 91 potpis, a poslije dodjele mandata kazao je i koji će biti osnovni ciljevi njegove vlade

'Čestitam Andreju Plenkoviću na dobivenoj potpori i izražavam zadovoljstvo postizbornim procesom u kojem su svi politički čimbenici pokazali odgovornost te da svi želimo da Vlada bude stabilna i konstruktivna. Vjerujem da sad ulazimo u novu fazu političkoga života u Republici Hrvatskoj te ćemo ući u rješavanje bitnih egzistencijalnih pitanja za Republiku Hrvatsku, od gospodarstva do demografije i socijalnih pitanja', kazala je prilikom dodjele mandata predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je i da građani očekuju da Vlada što prije preuzme odgovornost za procese u zemlji. 'Vjerujem da će i ubuduće biti povjerenja među svim akterima u hrvatskoj politici', rekla je Grabar Kitarović.

Nakon predsjednice obratio se mandatar Andrej Plenković. 'Donio sam predsjednici 91 potpis. Današnji mandat predstavlja veliku čast, odgovornost i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove Vlade', kazao je Plenković.

'Prioritet Vlade će biti budućnost, gospodarstvo, radna mjesta, konkurentnost, natalitet, funkcioniranje pravne države i suočavanje s izazovima koje ima Hrvatska, a oni su i vanjskog karaktera, te očekujem učinkovitu i tijesnu suradnju s predsjednicom. Naglašavam da ćemo zajedno s našim partnerima dovršiti program Vlade. Krenut ćemo s izradom novog proračuna, u poreznu reformu, ulagat ćemo u generatore rasta, poljoprivredu, industriju, turizam, kao i jačanje institucija države jer je pravna i porezna predvidljivost ključna za gospodarske subjekte te naše i strane ulagače. U dogovoru sa svim partnerima radit ćemo na inkluzivnom društvu, sprečavati podjele. Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada moramo biti moderna država i stoga sam inzistirao na tome da svih osam zastupnika manjina podrži Vladu', rekao je Plenković.

'Želim iskoristiti vrijeme koje je pred nama do prve sjednice Sabora u petak da što je prije moguće dođemo u poziciju formiranja Vlade u kojoj će biti i žena, suprotno spekulacijama', kazao je mandatar Plenković.

Osim 61 potpisa HDZ-a, Plenković je donio potpise svih osam zastupnika nacionalnih manjina, pet potpisa HSS-a, tri potpisa iz Bandićevog kluba zastupnika, dok je 14 Mostovih potpisa iz središnjice Mosta jutros pokupio HDZ-ov Davor Ivo Stier.

Kao mandatar Plenković će imati rok od 30 dana u kojem pred Saborom treba predstaviti program Vlade i njene članove te zatražiti izglasavanje povjerenja.

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, odnosno njih 76, s obzirom na to da hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Već za petak predsjednica je sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, no Plenković će povjerenje za svoju vladu zatražiti tek sljedeći tjedan jer je jedan od uvjeta Mosta bio da se prije potvrđivanja Vlade u parlamentu izglasa njihovih pet jamstava.


447621,447760,447629,447559