POSJET SLOVENSKE MINISTRICE

'Suradnja RH i Slovenije - primjer za regiju'

24.11.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, ocijenila je u utorak u Zagrebu da Hrvatska i Slovenija odlično surađuju na području obrane i sigurnosti, dodavši da je ta suradnja izuzetno važna kao primjer za druge države jugoistočne Europe.

ZAGREB - Jelušič je nakon razgovora s visokim dužnosnicima hrvatskog Ministarstva obrane kazala da je važno da dvije zemlje, kao saveznice u NATO-u, razmjenjuju iskustva i surađuju na projektima u regiji, kao i u međunarodnim misijama u Afganistanu i na Kosovu.

"Dobri odnosi između Hrvatske i Slovenije na političkoj razini, a osobito na vojno sigurnosnoj razini, važni su osobito stoga što obje zemlje trebaju biti primjerom drugim državama regije", rekla je slovenska ministrica obrane.

"Moramo pokazati kako surađuju saveznice u NATO-u i što nas sve skupa čeka u okviru članstva u Europskoj uniji. Obje su zemlje predane mirnom rješavanju sporova i tu poruku moramo prenijeti regiji", dodala je Jelušič.

Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović u svom je obraćanju novinarima kazao da savezništvo u NATO-u otvara "novi prostor za suradnju i diže odnose dviju zemalja u potpuno novu dimenziju".

Ministarstva obrane Hrvatske i Slovenije odlično surađuju na svim područjima, što "pridonosi cjelokupnom boljitku uzajamnih odnosa dviju zemalja", rekao je Šimunović.

Jelušič je istaknula i važnost suradnje dviju država na području vojne izobrazbe, naglasivši da se slovenski dočasnici školuju u školi za dočasnike u Zagrebu već četvrtu godinu zaredom. "Moram reći da smo s iskustvima s kojima se vraćaju naši vojnici iznimno zadovoljni", rekla je Jelušič.

Slovenska ministrica je dodala da Slovenija i Hrvatska pripremaju nove strateške obrambene dokumente u okviru promijenjenih međunarodnih sigurnosnih i financijskih okolnosti.

"Obje su zemlje članice NATO-a, a u NATO-u trenutno nastaju novi strateški koncepti. To su prvi strateški dokumeti u čijem će stvaranju sudjelovati naše dvije države i važno je da mi, nove članice NATO-a, jasno kažemo što je naš interes i koje su naše potrebe u okviru NATO-a", rekla je Jelušič.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izdvajanju za obranu u predloženom državnom proračunu RH za 2009. godinu, u kojem bi se za obrambene potrebe trebalo izdvojiti oko 1,4 posto BDP-a, što je manje od NATO-ove preporuke od 2 posto, Šimonović je rekao da Hrvatska ne očekuje primjedbe NATO-a.

"S obzirom na ekonomske okolnosti ne samo u Hrvatskoj nego i u nizu drugih zemalja NATO-a, to jednostavno nije moguće pa će naš postotak biti nešto manji", rekao je Šimunović.

"Ne očekujemo neke probleme s NATO-om zbog toga, to su realne okolnosti", dodao je Šimunović.

Jelušič bi kasnije u utorak trebao primiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a predviđen je i sastanak slovenske ministrice i potpredsjednika Hrvatskoga sabora Ivana Jarnjaka.