TRAŽE SE ODGOVORNI

Gradska uprava bruji: Tko je kriv za cirkus na Cvjetnom trgu?

07.10.2016 u 14:24

  • +4

Gradonačelnik najavio uklanjanje metalne konstrukcije s Cvjetnog trga

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Zbog cirkusa oko postavljanja i uklanjanja nadstrešnica za terase na zagrebačkom Cvjetnom trgu, odgovorni će biti sankcionirani, najavio je gradonačelnik Milan Bandić naredivši micanje konstrukcija ni 24 sata nakon što ih je hvalio i tvrdio da uljepšavaju trg. No tko su ti koje smatra odgovornima i kojima se smiješi suspenzija, Bandić nije kazao, već je to prebacio na sljedeći tjedan. U međuvremenu u Gradu se već drugi dan traže krivci, na novinarske upite odgovora nema, ali ne miruju društvene mreže i čini se da su otkriveni odgovorni, no hoće li pravi krivci doista biti i kažnjeni?

Na temu terasa na Cvjetnom trgu, 'potaknuta brojnim upitima posljednjih dana, a umorna od učestalog brisanja obraza koji grčevito pokušava očuvati čistim', na Facebooku je dušu otvorila zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino te iznijela kratku kronologiju zbivanja oko izdavanja dozvole terasama na Cvjetnom.

U tjednu predaje zahtjeva i izdavanja odobrenja Paladino je, 'zanimljivo, baš bila na godišnjem' pa je sve, navodi, istražila naknadno: 'Priča je u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode otpočela osobnim dolaskom zamjenika pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvokoji je pročelniku Silviju Novaku početkom rujna uručio dva projekta na hitnu ovjeru. Odabrana je osoba od povjerenja, koja istovremeno još i hitnije odrađuje i Britanac i koješta drugo (čak mnogo kobnije po grad) pa je za tri dana rješenje i izdano'.

'Uručeno je ponovno istom zamjeniku pročelnika koji je po njega osobno došetao, a jučer ujutro se on s velikim zanimanjem prošetao mjestom zločina i sigurno se, ne treba u to sumnjati, s gradonačelnikom zgražao nad zatečenom situacijom na milom nam trgu', ironično dodaje Paladino.

S obzirom na napisano, čini se da je riječ o Alanu Ordulju, zamjeniku pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Podsjetimo, tportal je upravo iz tog Ureda uz potpis pročelnika Dinka Bilića još u utorakdobio odgovor da su tvrtki Hoto Centar Tomislava Horvatinčića izdali odobrenje za postavljanje nadstrešnica nakon što su 'pribavljena i mišljenja Odsjeka za uređenje javnih gradskih prostora, suglasnost Sektora za ceste i rješenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te je utvrđeno kako se pergole, podeste i ograde postavlja u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina na području Grada Zagreba'.


Imajući na umu da Bandić jučer dok je obznanjivao uklanjanje nadstrešnica nije kazao konkretno koga smatra odgovornim, ali je rekao da će biti sankcionirani oni koju su izdali rješenja, a nisu trebali, od čelnih ljudi ranije navedenih tijela koja su izdala mišljenja i suglasnosti pitali smo zašto su to učinili i kako se kane braniti od suspenzije - Dinka Bilića, pročelnika Ureda za prostorno uređenje pod kojim su i Ordulj kao njegov zamjenik te Krunoslava Tepeša, pomoćnika pročelnika za ceste i Gordanu Žarak kao voditeljicu odsjeka za uređenje javnih gradskih prostora.

Pitanja smo odmah bili uputili i Silviju Novaku kao pročelniku Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, ali odgovora osim preusmjeravanja na Službu za javnost (kojoj su također poslani upiti, ali zasad bez rezultata), nije bilo. Baš kao ni od Bandića kojega smo, između ostalog, pitali koga, zašto i kako te koliko dugo kani suspendirati, a čekamo i odgovore od Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje kane li oni dati ostavku.

'Tko je najodgovorniji u cvjetnoj bajci?'

S obzirom na to da službenih informacija iz gradske uprave i dalje nema, a nema više ni nadstrešnica na Cvjetnom, zbog čega je Horvatinčićev sin još jučer nagovijestio mogućnost tužbe Grada, preostaje vratiti se
objavi zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinke Paladino na njezinom profilu na Facebooku u kojoj skreće pažnju na još neke problematične situacije u gradu i ljude koji ga vode: 'U Zavodu, u kojem, nakon što je pred šest godina glasovima na kolegiju kolektivno nadglasan, pročelnik u svojim mandatima nije održao niti jedan stručni kolegij te u kojem sve važne predmete rješava jedan građevinski tehničar i dvije odabrane arhitektice, o 'Top Secret' akciji nitko (osim par ljubimaca ljudskog lika) nije znao ništa, pa se ja, eto, pitam tko bi mogao biti odgovoran za nastalo stanje koje će vjerojatno kulminirati predstavom gradonačelnika, popraćenom vatrometom i sječom glava 'sudionika'...?'

Ima Paladino i još par pitanja i mogućih odgovora: 'Može li čovjek, ako stvarno traži glavnog krivca, sam sebe dekapitirati? Primaju li na Akademiju dramskih umjetnosti i šezdesetogodišnjake? Tko bi u ovoj cvjetnoj bajci bio najodgovorniji? Glavni i odgovorni urednik ili ono dvoje najniže pozicioniranih službenika u dva 'odgovorna' gradska ureda, koji žive i postupaju u strahu i uvjerenju da ako ne otipkaju sve što im se naloži od strane pročelnika, dobivaju otkaz (premda bi trebalo biti baš obrnuto)...'

Eto, uz par pitanja, nadam se da sam odgovorila i na poneko pristiglo pitanjce', piše Paladino i zaključuje: 'A sad ću se na neko vrijeme udaljiti. Ili će me, vjerojatnije je, udaljiti...'