GRADONAČELNIKOVA TAJNA

Bandić zaobišao odgovor je li 'njegovih' šest zastupnika dalo potpise Plenkoviću: 'Pričekajmo...'

06.10.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić nije u četvrtak potvrdio medijska nagađanja da u svome budućem klubu ima šest zastupnika koji su dali potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću čime bi mu nedostajala još samo četiri potpisa kako bi dobio mandat od predsjednice Republike za sastavljanje nove vlade i to bez Mosta s kojim vodi pregovore

Novinare je zanimalo koliko Bandić ima 'ruku u Hrvatskom saboru', njegov klub zastupnika i oni koji su mu se priključili, s obzirom da se sada odlučuje o Vladi.

'To ćete znati na prvoj sjednici Sabora kada budemo održali klub. Stvari se mijenjaju iz dana u dan. Prema tome, nemojte da prejudiciram', odgovorio je Bandić.

Njegova Koalicija za premijera je na prijevremenim parlamentarnim izborima osvojila dva saborska mandata.

Bandić nije izrijekom odgovorio na pitanje je li šest zastupnika o kojima mediji pišu da će biti u njegovom klubu dalo potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove vlade.

'Pričekajmo. Ja idem na put. Vraćam se sutra navečer. Neće me biti ovdje. Želim da se što prije konstituira vlada i da počnemo raditi na zajedničkim projektima Grada Zagreba i Republike Hrvatske. A imamo toga puno, nakon četiri i pol izgubljene godine', poručio je Bandić na konferenciji za novinare na Cvjetnom trgu.

Današnji Jutranji list piše da se Bandić jučer sastao s Plenkovićem i donio šest potpisa za sastavljanje vlade, a među njima je i potpis zastupnika Kažimira Varde, člana Predsjedništva HSU-a, stranke koja je na izbore izašla kao dio Narodne koalicije. Da je Varda potpisao neslužbeno se doznaje i u HSU-u, ali ta stranka kaže da je on i dalje njihov član. Dodaje kako će o svemu, pa i o tome kojem će se klubu priključiti HSU odlučivati 11. listopada na središnjem odboru stranke.

Budući da je potpise Plenkoviću dalo i pet izabranih zastupnika HSS-a, on trenutačno raspolaže s podrškom 72 zastupnika i nedostaju mu još samo četiri potpisa kako bi dobio mandat od predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović za sastavljanje nove vlade i to bez Mosta s kojim vodi pregovore.

Bandić je još ranije najavljivao da će u Saboru imati svoj klub zastupnika, iako je na izborima osvojio dva mandata, a za klub ih je potrebno imati barem tri. Uz njegov mandat, na temelju preferencijalnih glasova u Sabor je ušao i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović iz Narodne stranke - Reformisti (Radimira Čačića) koja je bila u Koaliciji za premijera. Umjesto Bandića u Sabor će ući gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković.

Nagađa se da će im se pridružiti i zastupnici nacionalnih manjina - Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, koji su i u prošlom sazivu Sabora bili u Bandićevom klubu te zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.