RAZGOVOR NEPRIJATELJA

Josip Klemm i Mile Milošević se složili u mnogočemu

05.10.2016 u 22:24

Bionic
Reading

U Dnevniku Nove TV razgovarali su Josip Klemm, hrvatski branitelj i predsjednika Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske i Mile Miloševića, predsjednik Udruženja vojnih veterana Srbije.

'Prvo moramo reći da je ovaj dijalog i traženje sastanka prije jedno mjesec dana, kad smo gospodin Jukić i ja bili na sastanku s gospodinom Milanovićem, tad smo rekli - ne tenzijama, plašenjima i zatrašivanju, nego smo tražili dijalog. Mi smo tražili i od Predsjednice Republike Hrvatske da zatraži dijalog sa institucijama Republike Srbije, što znači da bi i naše institucije razgovarale, a sve u cilju poboljšanja određenih odnosa. Sigurno neće gospodin Klemm ili gospodin Jukić osobno rješavati državne probleme', objasnio je Josip Klemm svoje motive.

Klemm: Pozdravljam gospodina Miloševića.
Milošević: Dobra večer gospodine Klemm, veliki pozdrav iz Beograda.
Klemm: Dobra večer, pozdrav. Evo nažalost, za ovaj sastanak preko videozida, sigurno treba hrabrosti i volje. Teško je zaboraviti sve one tragedije koje su se dogodile prije dvadesetak i nešto godina. Međutim, svi zajedno moramo smognuti hrabrosti, početi razgovarati, jer ima puno pitanja, koja treba kao takva riješiti.
Milošević: Ja se s Vama potpuno slažem, mi moramo raditi da se to više nikad ne dogodi, što je bilo. To će biti naš zadatak u budućem periodu. Rat je bio, svaki rat je veliko zlo, kao što svi znamo, ali moramo se boriti da se to zlo ne ponovi.
Klemm: Pa dobro, i ja se slažem s tom konstatacijom. Međutim, što naše generacije znaju jest da je devedesetih godina bilo razumnijih, hrabrijih ljudi, pa možemo tako reći i u Republici Srbiji, da nisu dopustili jednu politiku, tad vašeg predsjednika Slobodana Miloševića, sigurno da ne bi došlo do agresije na Republiku Hrvatsku, sigurno ne bismo imali sve ove žrtve, ova razaranja koja su se dogodila u Lijepoj našoj. No, međutim, opet spominjem, zbog jedne budućnosti, moramo svi smoći hrabrosti, sjesti i ponovno razgovarati.
Milošević: Ja se s Vama slažem u potpunosti. Meni je samo žao što do ovog razgovora nije došlo ranije. Pokušavao sam tri, četiri godine doći i razgovarati s vama, pokušavao sam stupiti u kontakt s nekim vašim udrugama, s obzirom na to da smo mi članica svjetske unije udruga ratnih veterana u Parizu. Koliko znam, više udruga iz Hrvatske su isto tamo članice, no nismo uspjeli doći do dijaloga i susreta. Po meni je ovo jako bitan i značajan susret, razgovor koji ja i ti vodimo. Po meni je ovo povijesni susret i sve će biti lakše nakon ovoga.