POJEO VUK MAGARE

Evo kako je dipl. ing. Vladimira Palfi mogla nasanjkati birače

05.10.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Sporna akademska titula 'dipl. ing.', kojom se supredsjednica Živog zida Vladimira Palfi okitila na kandidacijskoj listi za parlamentarne izbore, nije bila predmet istraživanja Državnog izbornog povjerenstva, koje je uoči izbora službeno amenovalo pravovaljanost kandidacijskih lista, potvrdili su iz DIP-a za tportal. U GONG-u i udruzi Transparency International Hrvatska (TIH) naglašavaju da upravo DIP snosi odgovornost za ovaj slučaj koji dodatno narušava povjerenje birača u političare i cijeli izborni proces

Nakon otkrića da Vladimira Palfi nije stekla diplomu na relevantnim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj, zbog čega su se pojavile sumnje da nema diplomu i da se lažno predstavila na izborima, prvakinja Živog zida odlučila se povući iz javnog života. Ukupno 2.140 birača koji su joj na izborima poklonili preferencijalni glas, možda i zato što im je pred očima zabljesnula titula 'dipl. ing.', Palfi je ostavila da se bave mišlju je li moguće da im je servirana takva podvala. Ne samo da je moguće, nego se može i ponoviti, proizlazi iz odgovora DIP-a.

U DIP-u, za početak, podsjećaju da se u prijedlogu liste za svakog kandidata obvezno navodi ime i prezime, OIB, adresa prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, spol, a uz ime i prezime mogu se navesti akademski i stručni naziv i akademski stupanj u skladu za zakonom.

Akademski nazivi i stupnjevi - bez provjere

'Podaci koji se odnose na akademski i stručni naziv te akademski stupanj koji je u prijedlogu kandidacijske liste naveden uz ime i prezime kandidata posebno se ne provjerava, za razliku od ostalih podataka koji su bitni za pravovaljanost kandidacijske liste, odnosno kandidature', stoji u odgovoru DIP-a, koji potpisuje potpredsjednica Ana Lovrin, za tportal. Kao primjere bitnih podataka u DIP-u su naveli upis u Registar političkih stranaka, broj potpisa birača, državljanstvo i dob kandidata, nacionalnost (za kandidate nacionalnih manjina), nekažnjavanje u smislu zakona, uz dodatak 'i dr.'

DIP zaključno podsjeća da se, sukladno zakonu, mogao podnijeti prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja, a između ostalog i prigovor vezan uz akademske i stručne nazive uz ime i prezime kandidata. Za pretpostaviti je - s obzirom na to da u DIP-u nisu našli za shodno da to i navedu - da takvih prigovora nije bilo, niti ih više može biti jer se oni zakonski podnose 'u roku od 48 sati računajući od isteka dana kad je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor'.  

Hoće li DIP ubuduće provjeravati titule ili to i dalje nije bitan podatak za pravovaljanost liste?

Ujedno, u DIP-u su se posve oglušili na pitanje tportala hoće li ih ovaj slučaj, bez obzira na njegov ishod kad se Palfi jednom izvoli očitovati o svojoj diplomi, potaknuti da ubuduće provjeravaju utemeljenost akademskih titula uz imena kandidata na izbornim listama.

Što bi se reklo, pojeo vuk magare. Iz GONG-a poručuju da kad bi se i utvrdilo da je titula nepostojeća, zakonska mogućnost da se izabranoj zastupnici oduzme mandat postoji samo u skladu sa zakonom koji definira da mandat prestaje tek ako je zastupnik osuđen pravomoćno na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci.

Ističu da je apsolutno neprimjereno da izabrana saborska zastupnica od javnosti skriva dokaze o diplomi.

'Na njoj je odgovornost da javnosti, a posebno svojim biračima, odgovori na pitanja o tome je li te kada i gdje stekla titulu diplomirane inženjerke. Ako je stvar čista, onda se to može i javnosti razjasniti jednim jednostavnim potezom i time spriječiti daljnji pad povjerenja građana u izborni sustav', odgovorila je Jelena Berković iz GONG-a za tportal.

'DIP-u se može svašta podvaliti'

Što se pak tiče DIP-a, u GONG-u smatraju da postoji mogućnost utvrđivanja njihove odgovornosti za propuste na ovim izborima. DIP postoji kao stalno, umjesto kao ad hoc tijelo, upravo zato da bi imalo resurse da spriječi razne manipulacije te je odgovorno za provjeravanje ne samo točnosti imena, prezimena i OIB-a, nego i ostalih podataka, poput znanstvenih i stručnih titula kandidata, navode u GONG-u. To što DIP uopće nije provjeravao titule, za GONG je još jedan u nizu propusta u radu DIP-a koji upozoravaju da se tom tijelu može svašta podvaliti.

'Sjetimo se samo financijskih izvještaja stranaka i neprovjeravanja podataka o kreditima za financiranje rada stranaka – ni oko toga nije bilo primjerene reakcije. S obzirom na to koliko se propusta sakupilo samo u ovoj godini, bilo bi krajnje vrijeme da se u Saboru, koji bira članove DIP-a, provede ozbiljna rasprava o učinkovitosti tog tijela', poručila je Berković.

Izborno zakonodavstvo nedoraslo trenutku

Davorka Budimirpredsjednica TIH-a, također smatra da je za ovaj propust odgovoran DIP, koji 'utvrđuje pravovaljanost lista, njihovu točnost i vjerodostojnost'.

'I akademska titula predstavlja javno dostupan i provjerljiv podatak iz javnih izvora. Ako se provjerava ime, prezime i OIB, mora se provjeriti i akademski status pojedinca, a liste koje su netočne potrebno je eliminirati iz izbornog procesa. Tada bismo spriječili nepravilnosti i sadašnju situaciju da na listama završe pojedinci koji nisu pošteni i transparentni', navela je Budimir.

Završno, ističe da je lažno predstavljanje o akademskom obrazovanju, bez obzira na to o kome se radi, nepošteno prema svakom pojedincu koji je do akademskog statusa i diplome došao u redovitom postupku stjecanjem znanja, polaganjem ispita i obranom završnog rada.

'Iako zakon predviđa prekršajnu odgovornost za pojedinca koji se lažno predstavlja kaznom od 300 do 15.000 kuna, u slučaju izabrane saborske zastupnice otvara se niz novih okolnosti koji pokazuju da je naše izborno zakonodavstvo nedoraslo sadašnjem trenutku i potrebama konsolidacije društva u cjelini', zaključila je Budimir.