OD PROSINCA

Bjegunci se više neće moći sklanjati u BiH

24.11.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Ministarstva pravosuđa BiH i Hrvatske usuglasile su izmjene i dopune međunarodnih ugovora kojima bi se napokon stalo na kraj osuđenim kriminalcima koji utočište traže u drugoj državi. Iste ugovore BiH je usuglasila i sa Srbijom

Kako je za portal Sarajevo-x rekao Jusuf Halilagić, tajnik Ministarstva pravosuđa BiH, potpisivanje ovih sporazuma očekuje se u prosincu.

'Iz BiH su nakon izricanje pravomoćne presude pobjegle 282 osobe, od kojih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori. Za 56 osuđenih osoba nemamo podatke gdje se nalaze', kaže Halilagić i dodaje da se oko 50 osoba pravomoćno osuđenih u Hrvatskoj nalazi na području BiH.

'Izmjenama ugovora ukida se princip 'dobrovoljnosti' kod izvršenja krivičnih sankcija jer je do sada bilo definirano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju suglasnost', dodao je Halilagić.

Sudovi u krivičnim postupcima neće više morati čekati izvode iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će te izvode moći direktno pribaviti od nadležnog organa druge države. Ovi podaci su se dosad pribavljali na mnogo složeniji način, pa je prihvaćeno rješenje veliki pomak u ovim postupcima.

Javnosti je poznat niz slučajeva bjegunaca iz Hrvatske koji su spas od odsluženja zatvorske kazne potražili u BiH, poput Branimira Glavaša, kirurga Ognjena Šimića, Željka Vrbata (pljačkaša Getroa u Sesvetama) i poduzetnika Dražena Golemovića uhićenog u akciji Ipsilon.

Bilo je i nekoliko obrnutih primjera – iz BiH u Hrvatsku bježao je Ante Jelavić, nekadašnji član Predsjedništva BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, te nekadašnji direktor mirovinskog osiguranja Ivan Bender, koji je pobjegao od pravomoćne presude na četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere.