STIGLO PRIJE MJESEC DANA

Milinović skriva cjepivo dok se ne provjeri?

24.11.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Večernji list objavio je da je cjepivo protiv svinjske gripe već stiglo u Hrvatsku te da cijepljenje počinje sljedećeg tjedna. Ministar Milinović tu informaciju opovrgava

Kad je riječ o načinu distribucije pandemijskog cjepiva, nema razlikeu odnosu na sezonsko. Dakle, nakon kontrole kvalitete i registracije,cjepivo se raspodjeljuje u županijske zavode za javno zdravstvo i uambulante obiteljskih liječnika. Hrvatski epidemiolozi i infektoloziutvrdili su prioritetne skupine ljudi koje će se pozvati na cijepljenje.

To su svi kronični bolesnici bez obzira na godine, dakle osobe kojeimaju zdravstvenih problema sa sustavom za disanje, srčani bolesnici,dijabetičari, pretile osobe, zatim trudnice u drugom i trećemtromjesečju trudnoće i zdravstveni djelatnici.

Cjepivo je stiglo oko mjesec dana ranije, a ne zna se točno koliko je doza od naručenih 1,5 milijuna već sada u Hrvatskoj. Cjepivo je trenutačno na analizi u Imunološkom zavodu te na kontroli kvalitete u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, gdje se mora registrirati prije nego krene u distribuciju te prije objave početka cijepljenja, što nalaže procedura za bilo koji lijek.

Službenu informaciju o početku cijepljenja ovih će dana objaviti ministar zdravstva Darko Milinović kao prvi čovjek Stožera za praćenje pandemijske gripe, pa još nema preciznih informacija o tome koliko je doza cjepiva stiglo u prvom kontingentu od 1,5 milijuna naručenih doza. No najvjerojatnije će cijepljenje protiv svinjske gripe početi početkom sljedećega tjedna.

U Večernjaku tvrde da Milinović pokušava demantirati njihovu pouzdanu informaciju da je cjepivo protiv pandemijskog virusa svinjske gripe stiglo u Hrvatsku iz čistog - opreza. Ministar, naime, ne želi potvrditi da je cjepivo stiglo u zemlju prije nego što završi kontrola njegove kvalitete u Imunološkom zavodu i registracija u Agenciji za lijekove. Kad bi se pokazalo da s cjepivom koje smo kupili bilo što nije u redu, tek bi onda uslijedio skandal.

Pandemijsko cjepivo stiglo je u Hrvatsku oko mjesec dana prije nego što se najavljivalo, pa se može zaključiti da je na proizvođača, švicarsku tvrtku Novartis, izvršen određeni pritisak kako bi Hrvatskoj bila isporučena barem manja količina cjepiva prije nego je to planirano.