SPLITSKO RODILIŠTE

Konačno asfaltiran pristupni put

23.11.2009 u 18:04

Bionic
Reading

Na tek asfaltiranom pristupnom putu uz novo splitsko rodilište konačno je postavljena horizontalna signalizacija. Bojenje oznaka za pješake i parkirana vozila je finalni dio već dobro poznatih radova na toj prilaznoj cesti

Pristupni put za novu zgradu rodilišta u Splitu je već postao simbol krajnje neučinkovitosti lokalnih vlasti, rukovodstva splitske bolnice, ali i centralne vlasti da naprave kvalitetan projekt u razumnom roku koji će biti na korist svom građanima jednako. Sada tek predstoji da zgrada prođe tehnički pregled i bit će spremna za uporabu. Arhitekt Vjekoslav Ivanišević, autor projekta, uvjerava nas da neće biti ozbiljnijih zamjerki koje bi mogle usporiti planirani završetak i otvaranje, najavljeno malo prije Božića.

Ovom improvizacijom se zapravo ne rješava u potpunosti protok prometa u i oko splitske bolnice, samo se odgađa na neodređeno vrijeme konačno i potpuno rješenje. Prostor između dviju bolnica na kojem se sada nalazi novo rodilište, zgrada onkologije, franjevački klerikat, novi stambeni kompleks u izgradnji i nedovršena Zajčeva ulica koja ne vodi nikamo u potpunosti je prometno izoliran.

Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da u dogledno vrijeme nije ni na obzoru neko kvalitetno rješenje. Na prostoru na kojem je bila predviđena samo turistička i zdravstvena funkcija, osim franjevačkog klerikata je podignut i velik broj stambenih kuća, trenutno se gradi i stambeni kompleks, a neke kuće koje datiraju unatrag nekoliko desetljeća bivaju prometno odsječene tokom ovih građevinskih aktivnosti, pa su česti prosvjedi, zagrađivanje prometnica i konflikti.

Sav taj urbani kaos je povod za svađe lokalnog HDZ-a i Željka Keruma, a kolateralne žrtve njihovih sukoba i tvrdoglavih stajališta su građani Splita. Ipak, dubinski uzrok svih tih problema je nefunkcioniranje pravne države, dakle početak i kraj svih problema u našoj zemlji. U uređenom pravnom sustavu GUP je jasan kriterij i okvir na osnovu kojega se svi problemi mogu riješiti, ali ne i u Hrvatskoj.