BEBIĆ BRANI VRH HDZ-A

'Ne odričemo se Sanadera'

23.11.2009 u 16:50

Bionic
Reading

'Ne treba se upuštati u maliciozne prosudbe. Ustavni suci živjeli su u nenormalnim uvjetima i normalno je da im se popravi krovište. Degradiramo to na jedan prizeman način', rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić komentirajući navode da Vlada plaća 28,5 milijuna kuna za obnovu zgrade Ustavnog suda u znak zahvalnosti za legalizaciju harača

ZAGREB - Kakva god bila odluka Ustavnog suda, on ju je donio i to treba poštovati, smatra Bebić i podsjeća da je svojedobno na sva zvona primljena odluka Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima. 'Ne treba svaku stvar tumačiti navijački', dometnuo je Bebić, gostujući u današnjoj emisiji Hrvatskog radija 'S Markova trga'.

Bebić očekuje da će se rasprava o prijedlogu proračuna povesti u četvrtak, a njegov je osobni dojam da je tim prijedlogom 'ipak izražen neki budući optimizam, ako ne sadašnji, jer računamo da će se zaustaviti recesija i da ćemo krenuti prema vrhu, kako premijerka rekne, da ćemo izići na vrh vode'.

'Ne odričem se Sanadera'

Odriče li se vrh HDZ-a, s izuzetkom Luke Bebića, svog bivšeg predsjednika i odbjeglog premijera Ive Sanadera? 'Ne znam zašto bi gase HDZ odrekao. On je počasni predsjednik, izabran aklamacijom naprošlom saboru kao i premijerka, potpredsjednici i zamjenikpredsjednika stranke. HDZ se ne treba odricati nikoga bez valjanihrazloga, a ne vidim tu valjane razloge', kaže Bebić, koji u navijačkomponašanju nekih medija iščitava želju da se mimo izborne procedurepreslaguje politička scena u državi i otvaraju političke šanse onimakojima je 'jako deprimantno biti stalno u oporbi'.

Izmjene Zakona o radu raspravit će se pak u petak, a raspravu će pratiti i predstavnici sindikalnih središnjica. Njihovo izaslanstvo primio je i sam Bebić, pri čemu nije došlo do zajedničkog stajališta unatoč Bebićevom stavu da su kritike sindikata na to što čak 82 posto zaposlenika u Hrvatskoj radi na određeno vrijeme - posve razumne. 'Nešto tu nije u redu. Netko iskorištava situaciju na neprihvatljiv način. Jasno mi je da postoje poslovi, poput sezonskih, koji traže rad na određeno vrijeme, ali tu se lomi po 10-15 ugovora, svaki mjesec', rekao je Bebić, najavljujući da će u saborskoj raspravi zastupati mišljenje da se to ograniči na četiri ili pet ugovora.

'Švercaju se oni koji godinama studiraju'

Što se pak tiče novog vala studentskih prosvjeda u borbi za besplatno školovanje, za Bebića je 'realno sve ono što studenti rade za one koji izvršavaju svoje obveze'. Ali, dodao je, nije u redu da se 'kroz to prošvercaju neki koji godinama studiraju, a nikada ništa ne završavaju'.

Nedostižnost referenduma u Hrvatskoj Bebić komentira dvojako. Naglašava da su izravne odluke građana potpuno legitimne i legalne, no drugo je pitanje je li to realno i moguće. Drugim riječima, svaki građanin ima pravo na inicijativu, ali 'kakve izglede imaju oni koji ne mogu prikupiti 400.000 potpisa za referendum, a trebali bi osigurati natpolovičnu većinu stanovništva'? To je, ističe Bebić, realnost.

Jednako tako, realnost je da u svakoj zemlji postoje 'oscilacije u biračkim popisima', pa tako i u Hrvatskoj, čije izbore karakteriziraju mrtve duše. '95 posto birača su uredno prijavljeni, a za ovih pet ili 10 posto, koliko je problematično, treba stalno čistiti i pročišćavati', zaključio je Bebić.

Vjerovanje našim ginekolozima

Na pitanje iz udruge Roda o zakonitosti Zakona o medicinskoj oplodnji, koji je izglasan na temelju lažnih podataka o zamrzavanju oplođenih jajnih stanica u nekim europskim državama i zbog kojega je Hrvatska sada zemlja s najrestriktivnijim zakonom u tom području, Bebić se definitivno pogubio. 'Dva puta je zakon raspravljen, teško mogu pretpostaviti da svi relevantni čimbenici koji su trebali dati svoje priloge nisu bili upoznati sa svim relevantnim elementima koji utječu na donošenje odluka. Pokolebalo me to da su jedni znanstvenici govorili da je zamrzavanje eksperiment, dobio sam dojam da ti najjači svjetski centri imaju već relevantne pokazatelje – bar sam ja tako uvjeravan – da zamrzavanje sve više postaje uspješno i da postaje toliko uspješna metoda da možemo očekivati iz dana u dan poboljšanja', izrekao je Bebić. Dodao je da mu je teško bilo povjerovati nekome drugome, a ne 'najistaknutijim našim ginekolozima, a i ministar sam je ginekolog'.

'Moramo imati stanovito povjerenje da će ova metoda zamrzavanja jajnih stanica napredovati', zaključio je Bebić, dodajući da bi dovoljan razlog za preispitivanje ovog zakona bilo njegovo uvjerenje da 'samo jedna osoba nije zbog toga mogla ostvariti svoj san'.

Najavljujući pak da će se u sklopu budućih ovlasti Stjepana Mesića potrošiti 'nekoliko stotina tisuća kuna za vilu u Grškovićevoj' - bivši predsjednik ima zakonsko pravo na ured i nekolicinu djelatnika - Bebić očekuje da će Mesić poput Billa Clintona obilaziti svjetske državnike i voditi važne državničke razgovore. U tom slučaju Mesićevo poslanje imalo bi smisla za državu. No ako se Mesić kani baviti dnevnom politikom i uključivati u stranačke programe, neprihvatljivo je da to radi o državnom trošku. 'Neka izvoli da ga stranka plaća', poručio je Bebić Mesiću.