DIVLJANJE PO MORU

Na Kvarneru zbog nepropisnog glisiranja kažnjeno 439 osoba

30.09.2016 u 10:42

Bionic
Reading

U nepropisnom glisiranju na Kvarneru, tijekom pojačanog nadzora od lipnja do rujna, Postaja pomorske policije Rijeka zatekla je i novčano kaznila 439 prekršitelja, i to uglavnom zbog glisiranja na udaljenosti od obale manjoj od 300 metara, njih 304, a ostalih 135 zbog glisiranja u lučkom području.

Među turistima je u nedozvoljenom glisiranju zatečeno najviše državljana Njemačke (166), a potom Italije ( 66), Slovenije ( 57) i Austrije (46). Prekršajno je kažnjeno i 35 hrvatskih državljana, podaci su iz primorsko-goranske Policijske uprave. Najviše je prekršitelja bilo na morskom području otoka Raba (141), zatim Lošinja (127), Krka ( 90) te na području Rijeke (47) i Cresa (34).

Policija na području Primorsko-goranske županije pojačani nadzor obavlja radi sigurnosti kupača, ronioca i nautičara, a tijekom sezone zaprimljeno je i 15 dojava o nepropisnom glisiranju. Svi počinitelji prekršajno su kažnjeni, kazna za glisiranje u luci je 500 kuna, a za glisiranje unutar 300 metara od obale 1000 kuna. Broj nedozvoljenih glisiranja smanjio se u odnosu na lani kad je zabilježeno 535 takvih prekršaja.

Iz policije navode da se prevencija provodi ophodnjama policijskih plovila na najfrekventnijim mjestima gdje bi gliseri mogli naletjeti na kupače ili ronioce te da ove godine nije primjećen ni jedan takav slučaj.

Iz policije još dodaju da je tijekom četiri ljetna mjeseca na moru na području Primorsko-goranske županije smrtno stradalo 26 osoba od kojih veći dio utopio, uslijed bolesti ili drugih razloga. Evidentirana je jedna havarija, odnosno sudar brodice i gumenjaka na području Raba, kada je lakše ozlijeđena državljanka Njemačke.