PROBLEM: GDJE IH SMJESTITI?

Zapad vraća Hrvatskoj više od 3.000 emigranata, a MUP šuti

Bionic
Reading

Sukladno s Dublinskim ugovorom, emigranti koji su prvi put prijavljeni na teritoriju Europske unije u Hrvatskoj, a odbijen im je azil u zemljama koje su im bile željena destinacija, morat će se vratiti u našu zemlju. To Hrvatsku obvezuje na primanje 3.493 osobe koje će biti vraćene iz Zapadne Europe, piše Glas Slavonije

Problem je u tome što te osobe već mjesecima dolaze u zemlju, a Hrvatska ima samo dva centra za azilante, koja su već prekapacitirana.

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije, koji se angažirao od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, kaže kako ni oni ne znaju gdje će biti smješteni izbjeglice koji budu vraćeni. 'Trenutačno MUP ne daje informaciju gdje će biti smješteni emigranti koji se vrate iz europskih zemalja. Centar Porin kod Zagreba je prepunjen, a i centar kod Kutine je pun. Ne znamo koji su trenutačno planovi MUP-a, ali definitivno ta dva centra više nemaju kapaciteta', kaže Kekuš za Glas Slavonije.

U CMS-u tvrde da je povratak emigranata već u tijeku. 'Ljudi koji su vraćeni prema dublinskoj uredbi dolaze već mjesecima. Iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Švedske već se mjesecima vraćaju i upravo zbog toga je kod nas povećan broj tražitelja azila. Nemamo precizne brojke jer MUP na naše upite odgovora s dva tjedna zakašnjenja, pa možemo zaključiti da je do sada vraćeno 200-tinjak emigranata', kaže Sara Kekuš iz CMS-a.

Iz MUP-a u srijedu nije stigao odgovor na upite Glasa Slavonije gdje bi se trebao smjestiti tako velik broj tražitelja azila, tako da se ne zna hoće li to biti na jednoj lokaciji ili na njih nekoliko. Također, nisu dobili odgovor o izbjegličkom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu i spekulacijama da bi on mogao biti ponovno otvoren za potrebe vraćenih izbjeglica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od proljeća prošle godine gradi tranzitno-prihvatni centar za azilante i novu zgradu pogranične policije u Trilju. Trošak gradnje centra od 37 milijuna kuna snosi Europska unija, no došlo je do komplikacija s podizvođačima.

Centar bi trebao biti dovršen početkom 2016., no na gradilištu su se pojavili problemi. Tvrtka Quovis Modo, jedan od pod izvođača radova, tvrdi kako za dosad izvršene radove nisu plaćeni te posljedično obustavljaju daljnje ugovorene radove, izvještava N1 TV. Novinarima N1 nadležni u MUP-u nisu odgovorili na koji će način situacija s glavnim izvođačem i podizvođačem utjecati na dovršetak objekta i eventualne obveze prema Europskoj uniji te prijeti li doista situacija da mora doći do povrata novca.

Uza sve te probleme, na istočnim se granicama okuplja sve više emigranata. Trenutačne su procjene da ih je u Bugarskoj 10.000, odakle pokušavaju prijeći u Srbiju, gdje također nekoliko tisuća izbjeglica pokušava naći put prema Zapadu.

446307 ,445999 ,446307,445238