TPORTAL DOZNAJE

Potres u Narodnim novinama, ministar Panenić prekršio zakone?

29.09.2016 u 19:47

Bionic
Reading

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić u četvrtak poslijepodne smijenio je članove nadzornog odbora državne tvrtke Narodne novine te imenovao novih četvero ljudi, čime je poput svog kolege Olega Butkovića u Hrvatskim autocestama po svemu sudeći prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom Republike Hrvatske. Njima je, naime, propisano da u tvrtkama od posebnog državnog interesa Vlada predlaže kandidate za upravna i nadzorna tijela, i to na prijedlog Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima

Panenić nije ispoštovao proceduru, nego je kao jedini član Skupštine Narodnih novina danas donio odluku o smjenama i imenovanjima. U izjavi za tportal tehnički ministar gospodarstva tvrdi da je tako postupio 'jer štiti interese vlasnika', odnosno države te da će 'čim bude imenovana nova vlada predložiti ministru da donese odluku o imenovanjima'. Ovaj potez, priznao je, mogao bi se smatrati kao 'privremeno rješenje i vatrogasna mjera'.

Najnoviji potres u ovoj državnoj tvrtki tek je vrh sante leda koja ondje raste još od prvog dana mandata vlade Tihomira Oreškovića, odnosno od 1. veljače, kada su svi članovi Nadzornog odbora stavili svoje mandate na raspolaganje. Vlada nije reagirala, a problemi su se u međuvremenu gomilali: poslovanje Narodnih novina dramatično se pogoršalo, između ostalog i zbog vrlo dvojbenog ugovora s Hrvatskim nogometnim savezom o prodaji i distribuciji njihovih proizvoda. Stari nadzorni odbor više je puta upozoravao na te činjenice pa je prošlog tjedna konačno i smijenio predsjednika Uprave Davora Čovića, da bi ministar Panenić odmah potom ekspresno smijenio - njih.

'Istina je da nismo bili u mogućnosti donositi odluke jer s HDZ-om nije bio usuglašen model o imenovanjima u državnim tvrtkama', priznao nam je Panenić.

U četvrtak je formalno prihvatio odluku bivšeg NO-a i potvrdio opoziv predsjednika Uprave Davora Čovića, a na pitanje zašto je razriješio i Nadzorni odbor odgovorio je tvrdnjom da 'nije funkcionirao i propustio je upozoriti na stanje u Društvu'.

Obrazloženje zvuči neobično jer je upravo Nadzorni odbor Narodnih novina prije nekoliko mjeseci odbio prihvatiti izvještaj Uprave o poslovanju u 2015. i proslijedio ga Skupštini, gdje ga je Panenićev pomoćnik Ivan Sertić - prihvatio. Posljednjih tjedana na stol im je došao izvještaj po kojemu su Narodne novine samo u prvih šest mjeseci ove godine stvorile gubitak od nevjerojatnih 17 milijuna kuna, nakon čega je promptno donesena odluka o Čovićevoj smjeni.

'Ministar je donio odluku koja nije legalna i nije u skladu sa zakonima. Mi smo još u veljači dali svoje mandate na raspolaganje, no Vlada nije reagirala pa smo nastavili obnašati svoju dužnost i smijenili čovjeka koji nije bio sposoban voditi tvrtku i koji je napravio milijunske gubitke', kazao je za tportal zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Stanko Borić.

Vrlo dvojbeno postupanje ministra Tomislava Panenića samo je dio problema s kojim se suočavaju obezglavljene Narodne novine: poslovni rezultati za prethodnu godinu po mišljenju dosadašnjeg Nadzornog odbora i revizora knjigovodstvenim akrobacijama (prebacivanjem rezervacija iz rashoda u prihode) umjetno su pokazali plus od milijun kuna umjesto gubitka od pet milijuna. U prvih šest mjeseci 2016. ostvareno je otprilike 60 posto od planiranoga, nakladnička djelatnost pala je za 32 posto, trgovačka za devet posto, a veliki uteg predstavlja ugovor sa Šukerovim HNS-om.

Bivši predsjednik Čović njega je potpisao bez supotpisa ostalih članova uprave, koji su ga sa savjetnikom Nikolom Silom čak upozorili na moguću štetnost, no unatoč tome Narodne novine postali su distributer HNS-ovih preskupih proizvoda čija prodaja ide iznimno loše i mahom se gomilaju na skladištima. Od ukupno uloženih 11 milijuna kuna, na tržište je plasirano (ne i prodano!) artikala u vrijednosti 1,7 milijuna.

U javnosti je već objavljeno da su se Narodne novine praktički obvezale distribuirati proizvode dobavljača koje HNS odabere, pa se pojavio i podatak da kineski kišobran s logotipom nogometnog saveza u maloprodaji stoji tri do četiri puta više od onih brendiranih obilježjima velikih klubova ili četiri puta skuplje od kvalitetnijih kišobrana hrvatske proizvodnje.

Ovaj ugovor Čović nije predočio, jednako kao i odluke o angažiranju vanjskih konzultanata ili detektivske agencije, proglasivši sve poslovnom tajnom. Izvor tportala iz Narodnih novina tvrdi da su u Čovićevu mandatu porasle vrijednosti zaliha tvrtke, dok se depozit na računu smanjio s 44 na otprilike 10 milijuna kun - što znači da ova tvrtka trenutačno ima novca tek za isplatu jedne i pol mjesečne plaće.

Bivši Nadzorni odbor, otkriveno nam je, nedavno je i odbio dati suglasnost za prodaju dviju nekretnina - skladišta u Kukuljanovu i poslovnog prostora u Ratkajevom prolazu u centru Zagreba - te izlaska iz projekta toaletne i papirne konfekcije. Narodne novine upravo po Čovićevoj ideji u njega su uložile desetke milijuna kuna, no ideja o snažnom prodoru na tržište toaletnog papira nije se ostvarila.

Panenićevom dvojbenom odlukom u Nadzorni odbor ove tvrtke postavljeni su Diana Krčmar iz njegova Ministarstva gospodarstva te malo poznati Monika Radl Tomas, Anita Gvozdanović i Josip Kovač.

Navodno je ministar na današnjoj sjednici Skupštine Narodnih novina - odnosno sastanku sebe sa samim sobom uz prisutnost javnog bilježnika - želio imenovati i novu upravu, pa je upozoren da je to posao Nadzornog odbora. U novom sastavu on će to učiniti idućih dana.