SINDIKATI ZAZIVAJU DRŽAVNI INSPEKTORAT

'Poslodavac ne priznaje otkaze vlastitih radnika, a inspekcija radi po diktatu novca'

29.09.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević javno je pozvao pregovarače o sastavu i programu buduće vlade da ukinu dvije godine staru odluku o rasformiranju Državnog inspektorata i premještanju inspektora u nekoliko različitih ministarstava. Matijašević tvrdi da od početka 2014. godine inspektori 'rade po političkom diktatu', što je argumentirao skandaloznim postupanjem u slučaju tvrtke Trajektna luka Split

Ondje je, naime, svih četrdesetak radnika koji su bili zaposleni u toj tvrtki, inače koncesionaru za privez i odvez trajekata u splitskoj luci, koncem kolovoza uručilo izvanredan otkaz svom poslodavcu i prešlo u braniteljsku zadrugu koja se upravo natjecala za višegodišnju koncesiju. To su učinili jer su bili svjesni da zbog poreznog duga Trajektna luka ionako neće moći pobijediti na natječaju, ali i zato što su umjesto dotadašnjih minimalaca u zadruzi dobili dvostruko veće plaće.

'No poslodavac iz Trajektne luke odbio ih je odjaviti i odbio im je uručiti njihovu dokumentaciju, a inspekcija pod Ministarstvom rada i mirovinskog sustava postupa po diktatu svojih političkih mentora i ne reagira', ustvrdio je Matijašević. Na pitanje tportala o kome se konkretno radi, odgovorio je da proces 'onemogućava onaj tko ima novac' - jednako kao što u slučaju Branka Buljana, vlasnika Trajektne luke i Imex banke, ni Državno odvjetništvo godinama ne rješava prijave.

Četrdesetak splitskih lučkih radnika tako je trenutno formalno zaposleno na dva mjesta, a pokrenuto je i nekoliko sudskih sporova. Oni traže da im se, apsurdno, vrate njihove radne knjižice, a bivši poslodavac tuži vlastite radnike i tvrdi da su nezakonito dali otkaze. U HURS-u tvrde da Trajektna luka inzistira na obijesnom sudovanju dok skandaloznim proglašavaju ponašanje inspektora koji ne žele intervenirati da se radnicima vrate njihovi dokumenti, već navodno čekaju rješavanje radnih sporova.

'Ukoliko se nastavi ova situacija, prozvat ćemo i inspektoricu imenom i prezimenom', zaprijetio je Matijašević, kojemu je ovaj slučaj jedan od povoda zahtjevu da se ponovno formira Državni inspektorat, umjesto da se inspekcije nalaze pod kapama ministarstava gospodarstva, financija, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava. Istinu za volju, i uoči njegovog rasformiranja početkom 2014. godine sindikalisti su upozoravali da će se događati ovakve stvari.

'Inspektorat je rasformiran prije nešto više od dvije godine kako bi ministri dobili na važnosti i moći pa inspektori danas ovise o volji izvršne vlasti. Sugerirani su im politički prioriteti rada, pa se s jedne strane inzistira na pokretanju postupaka kako bi statistika bila iskorištena u dnevnopolitičke svrhe, dok u slučajevima urgentne potrebe za angažmanom inspektora do njih jednostavno nije moguće doći jer im se broj osuo, a posao proširio. Trebamo inspekciju rada koja će biti brza, učinkovita i neovisna, a ne onu koju ćemo čekati tjednima', upozorio je Matijašević.


443412,431598,423141,419064