ODGOVORIO PUPOVCU

Jandroković: Fotelje se ne dijele po nacionalnom ključu

29.09.2016 u 11:13

Bionic
Reading

Predsjednica je u srijedu održala prve postizborne konzultacije, a nove su najavljene za 10. listopada. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković vjeruje da će do tog dana obaviti posao i postići dogovor s Mostom, poručio je za televiziju N1

'Do sada smo prošli kroz sedam točaka i postigli visoku razinu suglasnosti. Sada razgovaramo o programu Vlade, ustrojstvu, a onda će na red doći kadrovi. Vjerujem da ćemo posao odraditi u roku', rekao je Jandrokovićza N1.

Kadrovska pitanja uglavnom su najveći problem svih pregovora. HDZ i Most tri su tjedna razgovarali o jamstvima, a najteži posao misle riješiti u kratkom roku. Jandroković tvrdi da nisu jedino jamstva bila na dosadašnjem repertoaru.

'Razgovaramo dva tjedna i tri dana. Govorim tako jer je svaki dan stvarno bitan. Nismo razgovarali samo o jamstvima. Već smo počeli i o ustrojstvu Vlade i o programu. Uz dobru volju i kvalitetan dijalog možemo prikupiti potpise i do 10. listopada i 14. listopada imati konstituirajuću sjednicu Sabora i formirati Vladu.'

U medijima se govori da će nova Vlada imati čak četiri potpredsjednika, a Mostu bi trebalo pripasti pet ministarstava. Jandroković je kazao da je vidio te informacije, ali i da one nisu točne.

'Te informacije nisu utemeljene na postignutom dogovoru jer još uvijek razgovaramo o ustroju. Čitav je niz ideja, mi smo iznijeli koncept, a kolege iz Mosta ga razmatraju i vjerujem da ćemo doći do zajedničkog stava', rekao je Jandroković.

Milorad Pupovac za televiziju N1 rekao je da manjinci i dalje pregovaraju s HDZ-om da i oni budu zastupljeni u radu Vlade i Sabora.

'O potpredsjedničkom mjestu niti ministarskom nismo razgovarali, nemam informacija da žele sudjelovati u Vladi. Što se tiče saborskih pozicija, o tome ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme. Što se ministara tiče, ovu Vladu formiramo iz HDZ-a i Mosta', tvrdi Jandroković.

Najveći problem Vlade na odlasku bilo je povjerenje, odnosno njegov manjak, između HDZ i Mosta. Glavni tajnik HDZ-a priznaje da je to bio problem Mosta i bivšeg vodstva HDZ-a, ali danas grade povjerenje i idu u dobru smjeru.

'Iz razgovara s Mostom smo zaključili da je povjerenje njima ključno, iz iskustva koje nije bilo pozitivno. Važno ga je izgraditi i ono je ključni temelj na kojem se gradi buduća politička suradnja. Imamo cilj ojačati to povjerenje, prihvatiti i različita promišljanja o određenim temama, naći rješenje u korist obje strane i hrvatske države', kazao je Jandroković.

Prošla Vlada formirala se po principu ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge. Hoće li i ovaj puta biti međusobnog kontroliranja?

'O tom principu još uvijek razgovaramo. Ne želimo kontrolirati jedni druge, Želimo osigurati funkcionalnu Vladu. O tome još uvijek razgovaramo s kolegama iz Mosta', objašnjava Jandroković.

Milorad Pupovac i dalje smatra da u državnim poduzećima trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina. Jandrokoviću takav način kadroviranja nije najbliskiji.

'Iznenadio me gospodin Pupovac tom izjavom. Mislim da se pitanje razvoja nerazvijenih područja rješava odlukama i zakonima, a ne kadroviranjem osoba. Mislim da bi to bio korak unazad. U javnim poduzećima osnovni način zapošljavanja je natječaj. Potrebno je zaista uložiti poseban trud da ljudi koji žive ispod razine osnovnih uvjeta, ali ne vjerujem da se to može rješavati zapošljavanjem na nacionalnoj osnovi', rekao je Jandroković.

Jandroković kaže da HDZ i Most razgovaraju o 'svemu što je relevantno za funkcioniranje buduće Vlade'. Treba im još neko vrijeme da nađu najbolja rješenja, ali vjeruje da će do 10. listopada imati potpise, a 14. Vladu. Za Inu kaže da još nije došla na red, a upravo je ona bila jedan od glavnih kamena spoticanja dosadašnje Vlade Mosta i HDZ-a.

Vlada je jučer projekt autokampa na Pagu proglasila strateškim. Pavao Vujnovac, jedan od suvlasnika, posuđivao je novac HDZ-u. Baca li to sumnju na Vladinu odluku?

'Takvu informaciju nemam. Kada je u pitanju pozajmnica PPD-a, nju je HDZ vratio, danas imamo kredit banke. Nema poveznica između odluke ove Vlade i ovoga što je danas u HDZ-u', tvrdi Jandroković.

HDZ je jedinstven, nema međusobnih razlika

Sve češće su priče tu u HDZ-u da postoje dvije struje - ona bliska Plenkoviću i desna, predvođena Zlatkom Hasanbegovićem. Jandroković tvrdi da u HDZ-u razlika nema.

'Ne postoji razlika. HDZ je jedinstven. Upravom tom sinergijom ostvarena je izborna pobjeda tako da vjerujem da će idući dani pokazati da je HDZ jedinstven, čvrst i temeljna stranka koja će formirati Vladu.'

Jandroković je kratko komentirao i situaciju na Filozofskom fakultetu, ali se nije previše htio miješati.

'Predsjednik HDZ-a je prije nekoliko dana vrlo jasno izjasnio stav HDZ-a oko tog pitanja. Zalažemo se za autonomiju Sveučilišta, nisam razgovarao s ministrom Šustarom i ne bih htio arbitrirati u tom slučaju.'

Pregovori HDZ-a i Mosta će se dalje odvijati na razini vodstava dviju strana, ali i svakodnevnih konzultacija oko otvorenih pitanja. Sastanak vodstava bit će početkom idućeg tjedna, najavio je Jandroković.

Ne vjeruje da netko vodi pregovore iza leđa i naglašava da je HDZ-ov strateški partner Most, ali i da su glasovi ostalih zastupnika dobrodošli. Za kraj je još jednom rekao da je optimističan i da vjeruje u dogovor oko cijelog paketa do 10. listopada, a o funkcijama predsjednika i potpredsjednika Sabora govorit će idućih dana.