ZAUSTAVITE STIGMATIZACIJU

Svaka je priča o prekidu trudnoće različita i teška

28.09.2016 u 19:33

Bionic
Reading

Svaka je priča o prekidu trudnoće različita, a riječka Udruga PaRiter poziva žene da se priključe globalnoj kampanji usmjerenoj promoviranju prava na izbor i zaustavljanju stigmatizacije žena koje su učinile pobačaj

Pod motom 'zakoračite u naše priče, zakoračite u naše cipele', ova virtualna kampanja ukazuje na stereotipiziranje žena, koje se često karakterizira kao neodgovorne i neobrazovane, samo zato što su napravile pobačaj, upozoravaju iz PaRitera te upravo stoga pozivaju žene da im se jave sa svojom pričom.

Koncept je jednostavan: potrebno je na komad papira napisati nekoliko rečenica s pričom o prekidu trudnoće ili tome zašto vjeruju da pobačaj mora biti dostupan, legalan i siguran, slikati tu poruku pokraj cipela (ili samo slikati cipele i napisati direktno u mail/inbox) te potom fotografiju poslati na mail znajznanje@gmail.com, inbox Facebook stranice Znaj znanje ili objaviti na društvenim mrežama uz hashtagove #mojecipele, #stepintoourshoes i #zaustavimostigmu.

U kampanju se već uključilo više hrvatskih žena pa tako Tajana iz Zagreba poručuje: 'Ženski životi i sve ono što nosimo i ne nosimo u svojoj maternici toliko je kompleksno u emotivnom, fizičkom i svakom drugom smislu da nitko osim žena samih nema pravo u to ulaziti, o tome moralizirati, osuđivati, prosuđivati i donositi zakone. Osim svake žene za sebe.'

Dragana iz Vukovara je jasna: 'Abortus mora biti legalan i dostupan jer se i kad to nije obavlja, ali u nekontroliranim uvjetima. Zadržavam pravo vjerovati da su život i zdravlje žene ispred svega.'

Ovu globalnu kampanju PaRiter provodi u Hrvatskoj u okviru ovogodišnjih ‘10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava’, a obilježavanjem niza datuma želi se ukazati na kontinuirano urušavanje ženskih reproduktivnih prava u Hrvatskoj i na nedostatak volje struktura da se zdravstvena skrb iz domene reproduktivnog zdravlja žena poboljša.


Kampanja obuhvaća i današnji Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj, pa su aktivistice na Jelačićevu trgu u Rijeci organizirale informativni štand, na kojem su građane upoznale s preporukama UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije (CEDAW). Naime, UN-ov odbor u svojim je preporukama pozvao Republiku Hrvatsku da osigura ženama neometan pristup skrbi pri pobačaju i poslije pobačaja, te kontracepcijskim sredstvima. Naime, državna i izvješća nevladinih udruga utvrdila su zabrinjavajuću praksu onemogućavanja slobodnog pristupa prekidu trudnoće u najvećem dijelu javnozdravstvenih ustanova čiji liječnici - iako je pobačaj dopušten hrvatskim zakonom - odbijaju izvršiti taj zahtjev pod izlikom prigovora savjesti.

Manifestacija '10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava' organizirana je upravo kao rezultat činjenice da Hrvatska niti godinu dana nakon što je dobila preporuke UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena nije napravila ništa na području zaštite ženskih prava.

Upravo stoga nevladini aktivisti na svom štandu, ali i preko interneta prikupljaju potpise za peticiju namijenjenu Vladi i Ministarstvu zdravlja, a od kojih se traži da prestanu narušavati ženska reproduktivna prava.

Neposrednim uvidom na terenu nevladini aktivisti primijetili su da hrvatska javnost nije dovoljno informirana o važnosti reproduktivnih prava, ni o važnosti odbora protiv diskriminacije i sadržaju njihovih preporuka.

U okviru ove manifestacije PaRiter 3. listopada na riječkom Filozofskom fakultetu organizira okrugli stol na temu 'Kako se može utjecati na donositelje odluka s akademskog, odnosno aktivističkog stajališta u domeni reproduktivnih prava'.