KOSOR NAREDILA

Antikorupcijski program za sve javne tvrtke!

23.11.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Pod premijerke Jadranke Kosor danas je u Banskim dvorima održana prva sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, novog tijela koje je nedavno osnovala sama predsjednica Vlade te u njega 'smjestila' niz ministara

Premda nakon sjednice novog antikorupcijskog Povjerenstva premijerka i ministri nisu željeli davati nikakve izjave, o sjednici je iz Vlade ipak poslano priopćenje, u kojem se navodi kako je predstavljen Antikorupcijski program za javna trgovačka društva u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razdoblje do 2012. Spomenuti Program ima jasno definirane ciljeve, mjere i rokove, a pomoći će jačanju transparentnosti u radu, tvrde u Vladi. Predsjednica Vlade JadrankaKosor naložila je da sva trgovačka društva u pretežitom vlasništvu RH izrade Antikorupcijske programe prema navedenom modelu.

Također, razgovaralo se i o izmjenama Zakona o financiranju političkih stranaka, ali se u priopćenju ne navodi konkretno što je rečeno.

Na današnjoj sjednici predstavljen je i nastavak Antikorupcijske kampanje provođenjem 'Antikorupcijskog sata'. Cilj Antikorupcijskog sata je educirati mlade i senzibilizirati ih na pojavu korupcije, ukazati na prisutnost korupcije, štetnost korupcije u društvu te putem afirmacije 'nulte tolerancije' ohrabriti mlade na prijavljivanje korupcije, stoji u priopćenju iz Vlade.

Povjerenstvo je raspravilo i preporuke iz godišnjeg Izvješća Europske komisije u dijelu koji se odnosi na suzbijanje korupcije te su dogovorene konkretne mjere kako bi se ostvario daljnji napredak u borbi protiv korupcije. Dogovoreno je da se pristupi reviziji Akcijskog plana za suzbijanje korupcije, unapređenje zakonodavnog okvira te definiranje tijela za upravljanje oduzetom imovinom, poručili su iz Vlade.

O GRECO-om dodatku Izvješća o provedenim preporukama za Republiku Hrvatsku od 8. listopada 2009. izvijestio je voditelj hrvatskog izaslanstva pri GRECO-u sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela. Istaknuo je da je od sedamnaest država, pet u potpunosti izvršilo drugi Evaluacijski krug među kojima se nalazi i Republika Hrvatska.

Na web stranici Vlade Republike Hrvatske možete pronaći potpuno Izvješće o provedenim preporukama za Republiku Hrvatsku koje je donio GRECO na 44. plenarnom sastanku u Strasbourgu.

Članovi Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije su predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, glavna državna revizorica Šima Krasić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ministar Uprave Davorin Mlakar i predsjednica Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave Vlasta Pavličević.