MIŠLJENJE GONGA

Informacije o sastancima dužnosnika trebale bi biti obvezne

27.09.2016 u 21:23

Bionic
Reading

Iz udruge Gong u utorak su ocijenili da Hrvatska treba napraviti daljnje iskorake kako bi građanima osigurala pristup informacijama o tome tko i na koji način utječe na procese donošenja odluka pa tako i uvesti obavezu kreiranja i objavljivanja informacija o sastancima dužnosnika.

"U Hrvatskoj je neophodno uvesti obavezu kreiranja i objavljivanja informacija o sastancima dužnosnika: od registra sastanaka preko popisa sudionika do zapisnika sastanaka, u svim granama i na svim razinama vlasti - od zakonodavne, izvršne i sudske do lokalne, regionalne i nacionalne razine.

Takve informacije trebaju biti objavljivane proaktivno, pravovremeno i u potpunosti, dok pravila o zaposlenju prije i nakon obnašanja javne funkcije moraju biti usmjerena na dokidanje nepoželjne' revolving door' prakse. Istovremeno, neophodno je regulirati rad samih lobista kako bi u jedinstvenom registru javnosti bile dostupne informacije o tome tko i za čiji interes lobira u Republici Hrvatskoj", ističe Gong u priopćenju povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama

Ove se godine taj dan obilježava kao proslava 250. godišnjice prvog zakona koji je osigurao pravo građanima na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.

Pozvavši hrvatske vlasti na daljnje uređivanje zakonskog okvira za pristup informacijama u javnom interesu, Gong ocjenjuje kako Hrvatska, opečena brojnim primjerima netransparentnih lobiranja – od službenih sastanaka do restorana, treba napraviti daljnje iskorake kako bi svojim građanima osigurala pristup informacijama o tome tko i na koji način utječe na procese donošenja odluka koje bi se trebale temeljiti na javnom interesu.

Poručuje da se vjerodostojnost tijela javne vlasti može razvijati jedino na temelju njihove potpune transparentnosti, kako bi javnost mogla informirano ocjenjivati postoji li nedopušteni utjecaj i prostor za pogodovanje, te prevenirati diskreciju i korupciju.

"Građani imaju pravo znati tko se sastaje s predstavnicima vlasti i koje interese pri tome zastupa, posebno kad je riječ o vaninstitucionalnim dionicima", ističu, uz ostalo, iz Gonga te ocjenjuju da je najveća prepreka tome - kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj Uniji - praksa izbjegavanja stvaranja podataka koji se tiču kontakata vlasti s vanjskim dionicima što je pokazalo istraživanje koje je na europskoj razini proveo Access Info, a u čemu je sudjelovao i Gong.
445625 ,443925 ,443439 ,443681