KREŠO BELJAK

'HSS je htio na konzultacije s Narodnom koalicijom, ali...'

27.09.2016 u 20:52

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je u utorak Hini da je HSS od predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović dobio poziv za sutrašnje konzultacije kao dio Narodne koalicije, na koje se bio spreman odazvati, ali da je od nekih stranaka koalicije došao zahtjev da se na konzultacije ide samostalno.

Sada smo, dodaje, "na liniji s Pantovčakom" i dogovaraju se termini.

"Dobili smo poziv da dođemo na konzultacije kod predsjednice Republike zajednički kao Narodna koalicija. Mi smo se bili spremni odazvati. Ali, neki drugi nisu i tražili su da se na konzultacije ide samostalno", istaknuo je Beljak.

Rekao je kako se čuo s potpredsjednicom SDP-a Milankom Opačić i predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i oni su mu potvrdili informaciju kako se na konzultacije ide samostalno. Beljak kaže da je u principu to u redu. "A što se HSS-a tiče, nama je to svejedno. Mi smo bili spremni otići zajedno, a možemo otići i sami", kaže Beljak.

Poručio je i da je HSS-ova odluka jasna. "Opozicijska smo stranka i dajemo 100 dana mira vladajućoj većini koja je dobila izbore", rekao je. Napomenuo je i da je u razvijenom svijetu demokratska praksa da se da 100 dana kako bi se ljudi mogli konsolidirati, imenovati ministre i zamjenike, ljude po poduzećima.

Beljak je također naglasio kako je ključno da HSS nije vodio nikakve pregovore s HDZ-om niti sa bilo kojom drugom strankom vezano uz sastavljanje većine te naglasio da ostaju opozicijska stranka. "Nitko od petero izabranih saborskih zastupnika HSS-a nije ni u kakvom kontaktu s HDZ-om. HSS sigurno ostaje opozicijska stranka", dodao je.

Upitan hoće li dati potpis podrške predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, Beljak je odgovorio da su oni sve o tome rekli. "Pozivam se na odluku koju smo donijeli prije desetak dana i koja je vrlo jasna", rekao je te naglasio da je Hrvatskoj što prije potrebna Vlada te da je vrijeme da "igre prestanu" i da HSS u tome neće sudjelovati. A napise 'dajemo potpise, ne dajemo potpise' više stvarno ne bih komentirao jer je očito da neki ratuju svoje ratove preko leđa HSS-a, a to neću dopustiti", naglasio je Beljak.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je 20. rujna da je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da će petero saborskih zastupnika HSS-a dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara hrvatske Vlade, ne tražeći za HSS ništa iako takva praksa, kako je rekao, dosad nije viđena u Hrvatskoj.