LALOVAC NA RTL-U

'Od UniCredita sam tražio pomoć, ali nisu željeli ponuditi nikakva rješenja'

27.09.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Boris Lalovac, ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, gostujući u RTL Danas kazao je kako je on u više navrata razgovarao s bankama i tražio dogovor vezano uz kredite u švicarskom franku, ali da oni nisu bili zainteresirani te su se držali bahato

'Meni je bitno da se riješi pitanje za veliki dio hrvatskih građana - Vlada mora biti vjerodostojna, ustrajna. Ja znam da nije lako jer sam i sam imao takav pritisak. Imam jednu ekskluzivu - razgovarao sam s Unicreditom. Oni su nas prvi tužili s njihovim predsjednikom uprave kad je bio u Zagrebu. Molio sam ga da nam izađe ususret i da nam ponude rješenja. Oni su jednostavno šutjeli i nisu htjeli ponuditi nikakva rješenja. S potpredsjednikom Vlade imao sam sastanak i nudio sam da dođu; rekli su da će ponuditi i nisu ništa ponudili. I sada nas tuže', kazao je Lalovac.

Naveo je da s bankama razgovarao više od godinu dana i da su bile osnovane i radne skupine.

'Ja sam pokušavao, kao što oni stalno nameću, socijalne kriterije, ali bankari nisu tehnički htjeli surađivati s Vladom i dostavljati OIB-e. Nisu uopće bili zainteresirani, tako da pada u vodu njihova teza da se nešto moglo napraviti. Moglo se da su htjeli. Držali su se bahato i nakon svih stvari koje je Vlada nudila njima, oni su meni slali pjesmice', naveo je Lalovac.

Smatra da banke u cijelom procesu konverzije nisu oštećene jer su sve pozicije imale valutne pozicije sa svojim majkama.

'U izvješću HNB-a u biltenu stoji da su banke zatvarale sa svojim majkama u inozemstvu i da su njihove majke na temelju tih valutnih pozicija zaradile 3,8 milijardi kuna. Zanimljivo, to sve stoji u izvješćima i nisu izgubili nikakvu poziciju, a sada se žele naplatiti prvo na teret građana, a sada i na teret države', istaknuo je Lalovac.

446105,445953,445519,445469