KANDIDAT ZA ŠEFA SDP-a

Ostojić otvorio dušu o izbornom krahu: Bolje da smo išli sami

28.09.2016 u 08:55

Bionic
Reading

Ranko Ostojić, aktualni potpredsjednik SDP-a, među prvima je istaknuo kandidaturu za čelno mjesto stranke. U vrijeme izbjegličke krize jedan od najpopularnijih SDP-ovaca, nada se da bi mogao preuzeti stranku nakon Zorana Milanovića, no već u prvim danima suočio se sa spekulacijama da je upravo on 'Zoranov čovjek', kojeg je šef u odlasku izabrao kao svog nasljednika. Kako gleda na te priče, ali i što misli ponuditi SDP-u, Ostojić je otkrio u intervjuu za tportal

Raspisani su izbori za predsjednika SDP-a, što kažete na to da je čak osmero članova najavilo kandidature?

Taj broj pokazuje da u SDP-u ima puno članica i članova koji su spremni obnašati tu dužnost i ne vidim ništa loše u tome.

Među prvima ste izašli sa svojom najavom i odmah su krenule priče da ste zapravo Milanovićev čovjek. Jeste li njegov kandidat?

To mi se pitanje često postavlja pa ću odgovoriti kao i do sada. U SDP-u se na stranačkim izborima bira prema načelu 'jedan član, jedan glas', biraju sve članice i članovi stranke i da bih bio izabran, moram se izboriti za glasove većine. Zoran Milanović ima samo svoj glas i glasovat će kao i ostali. Sam je rekao da se neće miješati u izbor za novog predsjednika stranke i koliko je meni poznato, a tiče se mene kao kandidata, drži se tog svog stava.

Što vas razlikuje od Milanovića, za kojeg kažu da vam je temperamentom vrlo sličan?

Možda će nekome izvana to djelovati tako, ali svatko je od nas imao svoj put. Rekao bih da sam ipak nešto mekši u razgovoru nego on, ali to je nebitno. Bitno je da će na ovim unutarstranačkim izborima SDP-ovke i SDP-ovci, za razliku od drugih političkih stranaka, imati priliku između velikog broja kandidatkinja i kandidata izabrati onoga kojeg smatraju najboljim, uključujući i prednosti i mane koje taj kandidat ima.

Kako gledate na njegovo razdoblje na čelu SDP-a? Koje poteze biste izdvojili kao dobre, a gdje je radio greške?

Za razliku od onih koji ovih dana bježe od toga, ja ne bježim od činjenice da sam godinama surađivao sa Zoranom Milanovićem, i kao predsjednikom stranke i kao predsjednikom Vlade. Ta je suradnja nekada bila bolja, nekada lošija, nekad uspješna, a nekada ne, ali iza nje će ostati mnogo toga dobroga za SDP i Hrvatsku. Ono što bih kod njega izdvojio kao dobro, svakako je odlučnost i preuzimanje odgovornosti za odluke, a kao negativnu stranu tvrdoglavost. Ali to valjda ide jedno s drugim...

Kandidaturu je najavio i Tonino Picula, no mnogi mu zamjeraju izjavu da bi stranku vodio iz Bruxellesa. Kako vi komentirate tu izjavu?

Stranka treba osobu koja će se čitava posvetiti poslu predsjednika. To znači da 24 sata na dan moraš biti na raspolaganju. Ne vidim kako se to može iz Bruxellesa, ali svatko od nas najbolje zna kako planira obavljati taj posao i to će morati objasniti članicama i članovima.

Orsatu Miljeniću, pak, zamjera se kratko članstvo u stranci. Može li netko tko je u SDP-u manje od godinu dana postati predsjednik?

Tu mogu govoriti samo u svoje ime, ne mogu govoriti u ime članica i članova. Svoju kandidaturu crpim iz vlastitog života, iz vlastitog iskustva, iz 26 godina u stranci. Kroz to sam vrijeme prošao stranku od najmanje organizacije u Lici do Zagreba. Obavljao sam razne dužnosti u stranci i dobro je poznajem. Ali na kraju dana, članice i članovi će procijeniti je li im nečije iskustvo bitno i je li presudno da daju povjerenje toj osobi da ih vodi.

Ovi izbori iznjedrili su i dosta kandidatkinja, koje su vjerojatno bile potaknute i malim brojem žena koje su bile na listama. Ako postanete predsjednik, kako mislite povećati broj žena na listama?

Mi jednostavno moramo poštovati ravnomjernu i uravnoteženu zastupljenost spolova pa i ako to znači uvođenje zip sustava unutar stranke. Nije lako složiti liste poštujući sve kriterije, ali to ne smije biti opravdanje. Moramo provoditi paritetnu demokraciju, to je naša politička, civilizacijska i moralna obaveza.

Koje su osnovne točke vašeg programa za predsjednika?

Jačanje intenziteta rada stranke, uključivanje članica i članova u rad stranke i izvan izbornih kampanja, jači rad sa simpatizerima, širenje sustava jedan član - jedan glas, ponovna uspostava dijaloga sa sindikatima, udrugama civilnog društva, uključivanje lijeve intelektualne scene i niza osoba koje nisu u stranci. Teško je u ovih par redaka sve nabrojati, u srijedu ću predstaviti kompletan program za jačanje stranačkog rada i nadam se da će upravo ti programi biti podloga za kampanju i odlučivanje o novoj predsjednici ili predsjedniku stranke.

Smatrate li da se način izbora stranačkih tijela treba mijenjati i kako? Neki SDP-ovci predlažu model jedan član - jedan glas na svim razinama, kako vam se čini taj prijedlog?

Već sam odgovorio. Model jedan član - jedan glas je dobar model koji treba proširiti. Pozivam sve koje zanima više da dođu na predstavljanje programa u srijedu.

Dobar dio ostalih kandidata spominje kako SDP treba vratiti ljevici i socijaldemokraciji. Što bi to trebalo značiti?

SDP je bio i ostao lijeva stranka. Moje kolege morat ćete pitati što su pod time mislili. Ja veći problem vidim u tome što nismo bili dovoljno jasni u prezentaciji svojih stavova, na tome ćemo ozbiljno poraditi nakon unutarstranačkih izbora.

Neki od vaših stranačkih kolega smatraju da SDP na sljedeće izbore treba izaći samostalno. Kako gledate na tu ideju?

Vjerojatno mislite i bismo li polučili bolji rezultat da smo to napravili i na ovim upravo dovršenim parlamentarnim izborima. Ne znam i na to ne mogu odgovoriti, ali to je svakako opcija koju treba ozbiljno analizirati na stranačkim tijelima za buduće izbore, kao što ozbiljno moramo analizirati i sadašnji stranački izborni rezultat.

Je li bila greška sklapanje koalicije s HSS-om?

Ne, mislim da nije, iako su kolege iz HSS-a svojim potezima nakon izbora razočarali mnoge birače.