TKO PLAĆA PROVIZIJU?

Kupujete nekretninu? Na ovo posebno obratite pozornost

04.10.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Smiju li agencije za promet nekretninama naplaćivati proviziju i potencijalnim kupcima i prodavateljima? Zakon je jasan, no u praksi se događa svašta. Neke agencije ističu kako ne naplaćuju proviziju kupcima, druge pak naplaćuju jednima i drugima i to dva posto od ukupne cijene nekretnine. Za vas smo doznali na što morate obratiti pažnju ako kupujete stan ili kuću

Našli ste u oglasniku stan koji biste željeli pogledati? Dogovorite se s agencijom koja ga prodaje u nečije ime, nađete se pred stanom s agentom, a on pred vas stavlja papir koji morate potpisati. Mnogi su na taj način nasanjkani jer su umjesto evidentnog lista za pregled stana, koji agent mora pokazati prodavatelju da bi mu dokazao da se trudi naći kupce, zapravo potpisali ugovor o zastupanju.

Treba li potpisati išta ako se razgledava nekretnina?

Forumi su puni pritužbi potencijalnih kupaca kojima nije bilo jasno trebaju li potpisivati papire samo pri pregledu nekretnine. No, kao i uvijek, treba pomno sve pročitati, pa i sitna slova, i upoznati se sa svojim pravima. A zakon je tu jasan. Agencije smiju naplatiti proviziju i kupcima i prodavateljima, no da bi to mogle, mora postojati ugovor o zastupanju, tj. kupac mora postati nalogodavac da bi ga agencija zastupala i u konačnici mu naplatila proviziju.

A evidencijski list za razgledavanje stana to nije i ako striktno niste potpisali ugovor o zastupanju s agencijom, nikakva provizija ne dolazi u obzir.

Ipak, većina agenata će vam jasno dati do znanja da je jedno evidencijski list, a drugo ugovor. Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine Zagreb West, kaže za tportal kako Zakon o posredovanju u prometu nekretnina definira da se visina provizije slobodno ugovara na tržištu, ali naglašava - pod uvjetom da imaju pismeni nalog osobe od koje naplaćuju.

Provjerite svoje agente

Svaki agent za nekretnine, kao i agencija, trebali bi biti u Registru posrednika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 'Registrirani posrednici imaju školovane i licencirane agente i plaćaju osiguranje, a to su stvari koje su važne', ističe Vujović. Osim zakona, agente za nekretnine obvezuje etički kodeks. 'Da biste mogli biti posrednik, morate imati zaposlenog agenta koji je položio ispit u HGK-u, morate imati poslovni prostor i policu osiguranja od odgovornosti. Ovi koji rade na crno nemaju to', dodaje Vujović.


U njezinoj agenciji od prodavatelja se naplaćuje provizija od dva do tri posto. 'Prodavatelju se uvijek naplaćuje, a kupcu - praksa varira od agencije do agencije. Mi ne naplaćujemo, a mogli bismo kada se pokazuje nekretnina i to je tako u svijetu', pojašnjava.

Iako ne naplaćuju proviziju automatski, kaže da više od 90 posto onih koji pokažu interes za neku nekretninu iz njihove ponude potpisuju ugovor o zastupanju. Zašto? Zato što u slučaju da se realizira kupnja agencija je za vas dužna odraditi one usluge za koje biste uglavnom platili odvjetnika - prijenos, uknjižbu, plaćanje poreza i slično.


'Ako ne potpišu, pokazat ćemo im nekretninu, ali ne radimo ništa drugo. Onda moraju sve sami. Ipak, više od 90 posto ljudi potpiše jer je to jeftinije nego da plate odvjetnika. Zakon omogućava naplatu, ali bi bilo dobro da kupci pitaju unaprijed', poručuje Mihaljinac Knežević.

'Formular nije ugovor'

Proviziju kupcima, osim ako oni to sami ne zatraže, ne naplaćuju u agenciji Rivalitas Nekretnine. Direktor agencije Vice Šantak kaže za tportal kako se strogo drže Zakona o posredovanju u prometu nekretnina u kojem stoji da nalogodavac plaća proviziju. 'Kod nas kupac ne plaća proviziju. Kupac, kada nazove za oglas i pogleda nekretninu, nije nalogodavac. Kada prodavatelj ili najmodavac nekretnine s nama potpiše ugovor o posredovanju, on po definiciji Zakona o posredovanju u prometu nekretnina postaje nalogodavac i dužan je platiti agencijsku proviziju', pojašnjava praksu u svojoj agenciji.

Kupac postaje nalogodavac ako želi da agencija za njega obavi uknjižbu na ime novog vlasnika, provjeru i prijenos režija te prijavu porezne obveze odnosno podnošenje zahtjeva za oslobođenje od porezne obveze, no razgledavanje nekretnine ne spada u to. 'Kada me nazovete i kažete da biste pogledali stan, niste mi time dali nalog da vas zastupam. Ugovor mora imati istaknute obveze obje strane, a formular o evidenciji za pregled nekretnine to nije. Od nas kupci dobiju formular u kojem stoji da ne naplaćujemo proviziju i da samo potpisuju evidenciju da su s nama bili u nekretnini', pojašnjava Šantak.

'Neki rade po sistemu zdrpi i briši'

Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta, ističe kako bi svatko trebao platiti svoj dio provizije te da je takva praksa i u inozemstvu, gdje su postoci znatno viši nego kod nas. 'U Americi se naplaćuje šest posto od prodavatelja, u Berlinu recimo naplaćuju šest posto od kupca. To ovisi o tržištu', kaže.

'Pogledate stan, a kada posredujemo, pratimo vas pravno do kraja i rješavamo prebacivanje, tj. naš pravni tim. To košta dva posto od kupoprodajne cijene. Imate agencije koje ne naplaćuju ništa po principu zdrpi i briši. Potpišu ugovor i ostave kupce', kaže  Vujović.

Pojašnjava da je predugovor početak cijelog posla. No ako se kupnja ne realizira, nema naplate provizije. 'Agencije koje naplaćuju proviziju stoje iza toga. Ništa u životu nije besplatno. Ovdje je sve transparentno', dodaje Vujović. Dakle, kod njih se pri pregledu stana potpisuje ugovor, no on postaje važeći tek u slučaju da se nekretnina i kupi.