NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE

Granić o referendumu u RS: Treba mobilizirati SAD

26.09.2016 u 09:28

Bionic
Reading

Referendum u RS-u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija komentirali su pregovarač iz Daytona, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednice Republike Mate Granić i komentator HRT-a Tomo Vinković

Referendum je Miloradu Dodiku bitan zbog lokalnih izbora, zbog jačanja pozicije RS-a unutar BiH i jačanje secesionizma, kazao je Mate Granić.

'Bonske ovlasti omogućile su puzajuće promjene Daytonskog sporazuma i sada se čeka reakcija međunarodne zajednice. Smatram da je situacija opasna - najvažnije je odmah mobilizirati SAD i tražiti saveznike unutar EU-a kako bi se očuvala BiH kao suverena i integrirana država, ali i da Hrvati budu ravnopravni u BiH', poručio je Granićna Hrvatskom radiju. Dodao je kako je u ovoj stvari najgora 'impotentnost međunarodne zajednice i činjenica da međunarodni predstavnik ne koristi svoje ovlasti'.

Tomo Vinković je kazao kako Dodik može bit maknut s funkcije - očekuje se odluka visokog predstavnika. 'Dodika jedino provokacije drže na vlasti, i njima teži isprovocirati reakciju Hrvata. Oni su zauzeli dobar stav što se drže postrani', smatra Vinković.