SJEDNICA PROGRAMSKOG VIJEĆA

Sutlić na korak do smjene

23.11.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a odlučilo je osnovati radnu skupinu koja bi temeljem fonograma do iduće sjednice trebala pripremiti nacrt obrazloženja za eventualno pokretanje postupka razrješenja Ravnateljstva HRT-a

Ravnateljstvo, podsjetimo, čine glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, ravnatelj HTV-a Blago Markota, ravnatelj HR-a Davor Mezulić i ravnatelj Glazbene proizvodnje Josip Guberina, a tročlanu skupinu sačinjavaju vijećnici Marina Škrabalo Siniša Grgić Zvonko Milas. Za pokretanje postupka potrebno je osam glasova, a za samu smjenu šest glasova vijećnika.

Na ovaj potez Vijeće se odlučilo jer je 'situacija na HRT-u nezadovoljavajuća, utvrđeni su značajni problemi u poslovnom i financijskom planiranju, nezadovoljavajući su poslovni rezultati u 2008. i 2009. godini, uočeni su organizacijski propusti, nedostatna primjena postupaka javnih natječaja u nabavi vanjskih produkcija'.

Uz navedeno, Vijeće je utvrdilo i da je odluka glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić o smjeni Ane Jelinić s mjesta urednice emisije 'Dossier.hr' bila brzopleta, pri čemu ona nije u dovoljnoj mjeri koristila interne akte, što je naštetilo ugledu HTV-a i zbog toga od njoj direktno nadređenog Markote traži da ispita razloge eskalirajućeg nezadovoljstva dijela novinara te o tome izvijesti Vijeće u nastavku sjednice – u ponedjeljak.

Svi zaključci trebali bi biti, čini se, uvertira u pokretanje postupka za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Sutlića, čiji su godišnji izvještaj o poslovanju za 2008, koji ide prema Saboru, vijećnici primili na znanje, ali zbog sumnje u njegovu točnost prema Markovu trgu će otići i fonogrami s rasprava Vijeća na tu temu.

Osim Sutlićevog izvješća vijećnici nisu prihvatili izvještaje Blage Markote i Hloverke NovakSrzić o provedbi programskih usmjerenja HTV-a, a prihvaćeno je izvješće čelnih ljudi HR-a.

Smijenite me odmah - Hloverka Novak Srzić u društvu Duška Radića

Da će borba za fotelje biti grčevita, dalo se naslutiti odmah na početku sjednice kada je Sutlić Vijeće izvijestio da je Ravnateljstvo kuće jednoglasno odlučilo da Markota nije radio svoj posao dobro i zbog toga je od Vijeća zatražio da mu se skine glava.

Sa Sutlićevom željom vijećnici se nisu složili jer nije obrazložio razloge za smjenu, a u Markotinu obranu stao je i direktor programa HTV-a Domagoj Burić, koji je rekao da mu pokušaj Markotine smjene 'izgleda kao kažnjavanje neposlušnih'.

Treba dodati da je Sutlić od Markote tražio ostavku prije petnaestak dana, ali je nije dobio.

'Sa Sutlićem sam dobro surađivao sve do trenutka dok nisu krenule priče da radim protiv njega. Od mene je tražio ostavku u birtiji koja je van kuće i nije to napismeno obrazloženo', kazao je Markota.

Govoreći o smjeni Ane Jelinić s mjesta urednice emisije 'Dossier.hr' Hloverka je istaknula da bi 'svi oni koji nisu trebali pogledati spornu emisiju i zapitati se bi li takvo nešto bilo moguće prikazati na BBC-u, RAI-u ili ORF-u'.

'Vidim oko HTV-a Podumljaka i MargetićaUznemirena sam zbog toga, pa ja sam samo žena. Dvije godine izložena sam medijskom i portalskom reketu. Ja se moram pravdati zašto sam reagirala na govor mržnje i klevete! Ta zamjena teza je za mene neprihvatljiva i možete o mojoj smjeni raspravljati odmah danas', izjavila je Hloverka

O njenoj sudbini, baš kao ni o sudbini članova Ravnateljstva vijećnici nisu odlučivali danas, ali će po svoj prilici to učiniti za sedam dana, za kada je zakazana nova runda na Prisavlju.