Hrvatska PRAVOBRANITELJICA KORITNIK:

'Uklonite seksizam iz medija'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik u današnjem je priopćenju, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, pozvala sve medijske djelatnike da uklone seksističke sadržaje i predrasude o ženama

Tako bi, po njezinu mišljenju, nestao jedan od najutjecajnijih izvora diskriminacije žena. Unatoč činjenici da su mediji odigrali važnu ulogu u osvješćivanju javnosti da je nasilje nad ženama moralno, etički i napokon, zakonski, nedopustivo, Koritnik ipak ističe kako još mnogo toga nije učinjeno. Upravo mediji su mjesto u javnosti koje ima velike mogućnosti prevencije nasilja, a te mogućnosti tek treba potaknuti i iskoristiti, kaže, uz ostalo, pravobraniteljica Koritnik.

Još se nedovoljno prepoznaje kako predrasude o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se stalno pojavljuju u medijima, najvećim dijelom diskriminiraju žene. S obzirom na snagu i utjecaj medija u promicanju društvenih vrijednosti i oblikovanju stajališta, način na koji medijski sadržaji prikazuju žene i muškarce može biti jedan od ključnih čimbenika u promociji i jačanju društvene svijesti o ravnopravnosti spolova te prevenciji i uklanjanju diskriminacije na osnovi spola, uključivo i nasilje nad ženama, ističe se u priopćenju.

Mediji su dužni poštivati nacionalne i međunarodne zakone i propise koji reguliraju njihovu obvezu promicanja vrijednosti ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa, seksizama i uvrjedljivih i ponižavajućih načina prikazivanja žena i muškaraca u medijima, bez obzira na njihov društveni status, poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još