BAZILIKA SRCA ISUSOVA

Za subotu najavljena misa za 35 ustaških časnika

24.09.2016 u 00:27

Bionic
Reading

Antifašistički vjesnik izvijestio je o održavanju mise za 35 časnika, pukovnika i generala kvislinške NDH, koja će se održati u bazilici Srca Isusova u Zagrebu. U ovoj se bazilici, podsjetimo, na svaki blagdan Nevine dječice održava zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića

Za sutra (subota 24. rujna u 17 sati) najavljena je u isusovačkoj bazilici Srca Isusovog u Zagrebu misa zadušnica za '35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH', osuđenih za ratne zločine na smrtnu kaznu i pogubljenih početkom jeseni 1945. godine.

U Antifašističkom vjesniku ističu da je riječ o pripadnicima vojnog vrha tzv. Nezavisne Države Hrvatske, direktno odgovornima za kolaboraciju s nacističkim okupatorom, istrebljivanje stanovništva, ubojstva žena i djece, održavanje okupacijskog sustava i upravljanje koncentracijskim logorima.

Primjerice, ustaški general Antun Nardelli zapovijedao je ustaškim snagama u vrijeme ofenzive na istočnu Bosnu, kojoj je cilj bio slomiti narodni ustanak na području Vlasenice. Iz tog vremena ostalo je zabilježeno njegovo naređenje 'sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite'. Druge godine rata, u cilju gušenja ustanka na Kordunu, Nardelli je bio jedan od zapovjednika napada na Petrovu goru, gdje se tada nalazilo 700 partizana i 10.000 izbjeglica iz okolnih sela. Ofenziva je završila poznatim probojem trostrukog ustaškog obruča, ali oko 1800 ljudi tada je uhvaćeno i odvedeno u koncentracijske logore.

Nadalje, Josip Šolc Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su neki od zapovjednika Operacije Zapadna Bosna, odnosno ofenzive na Kozaru, koja je rezultirala s više od 50.000 ubijenih i interniranih civila. General Tomislav Sertić, ustaša od 1940. godine, kao zapovjednik Prve ličke ustaške bojne predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva. Vjesnik od 15. rujna 1945. navodi kako se od prvih mjeseci rata među narodom u Lici pjevalo: 'Sertiću, Sertiću, prokleto ti mlijeko, što si pokla malo i veliko.'

Ni general Slavko Skoliber nije se razlikovao od svojih ustaških suboraca. Kao zapovjednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zdruga stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu, piše Antifašistički vjesnik.